Avrupa’dan “ABD ile kriz sona erdi” iddiası

Avrupa’dan “ABD ile kriz sona erdi” iddiası

AB temsilcisi Josep Borrell, dün (Cuma) yaptığı açıklama ile Washington ve Brüksel arasındaki ilişkileri etkileyen Fransa ile yaşanan denizaltı krizinin bittiğini öne sürdü. Borrell, Transatlantik işbirliğinin güçlendirilmesinden memnun olduğunu açıkladı.

‘Sorunlarımız için ısrar etmeyeceğiz’

AFP’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüşmesinden bir gün sonra gazetecilere demeç veren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Sorunlarımız için ısrar etmeyeceğiz, sorunları aşmalı ve geleceğe bakmalıyız” dedi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığı haberde, Borrell, “Bir olay ve bazı yanlış anlaşılmalar gerçekleşti. Yaşananların hepsi daha önce dile getirildi. Artık her şey bitti, ilerlemeye ve birlikte çalışmaya başlayalım” ifadelerini kullandı.

Borrell, Eylül ayında yaptığı açıklamada AB’nin ABD ve Fransa ile yaşanan krizde Paris ile dayanışma içinde olduğunu belirtmişti.

Kriz, ABD’nin hamlesi ile başladı

İki ülke arasında yaşanan kriz, ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya arasındaki AUKUS ittifakı ile başladı. Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile Fransa’dan denizaltı alımının iptal edilmesine yol açan bir anlaşmaya varmasının ardından Paris bu olayı, ‘arkadan bıçaklanma ve güvene ihanet’ olarak değerlendirdi.

Başkan Joe Biden ve Fransız meslektaşı Emmanuel Macron, yeniden güven inşa etmek için bir anlaşmaya vardı.

Borrell, “İşbirliği ve daha dengeli bir ortaklık kurma, her iki ülke için de yeni ortaklığın temel taşıdır” dedi. Borrell, güvenlik ve savunma alanlarında ABD ve AB arasında yeni bir diyaloğun başlatılmasını ve Blinken’in yıl sonunda Hint-Pasifik bölgesinde üst düzey istişareler düzenleme kararını memnuniyetle karşıladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *