Fas’ta liberallerin kurduğu hükümet güvenoyu aldı

Fas’ta liberallerin kurduğu hükümet güvenoyu aldı

İki dönemdir iktidarda olan İhvan’ın Fas uzantısı Adalet ve Kalkınma Partisinin ağır yenilgi aldığı seçimlerden birinci çıkan Milli Bağımsızlar Birliği Partisi lideri milyarder iş adamı Aziz Ahnuş tarafından kurulan koalisyon hükümeti mecliste 395 milletvekilinin 213’ünden güvenoyu aldı.

Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Reşit el-Talib el-Alemi, meclis oturumunun ardından yapılan oylamada, Başbakan Aziz Ahnuş hükümetinin toplam 395 milletvekilinin 213’ünden güvenoyu aldığını duyurdu. Oylamada 64 milletvekilinin yeni koalisyon hükümet için olumsuz görüş bildirdiğini kaydeden Alemi, bir milletvekilinin ise çekimser oy kullandığını belirtti.

Seçimlerde kazanan ilk iki parti koalisyonda anlaştı

Fas’ta 8 Eylül’de yapılan genel seçimleri 102 milletvekilli çıkaran liberal Milli Bağımsızlar Birliği Partisi (RNI) birinci sırada tamamlamıştı. Asalet ve Çağdaşlık Partisi 86 milletvekiliyle ikinci, İstiklal Partisi ise 81 sandalyeyle üçüncü sırada yer almıştı.

RNI lideri Aziz Ahnuş, 22 Eylül’de yaptığı açıklamayla yeni koalisyonu oluşturma noktasında “Asalet ve Çağdaşlık Partisi” ve “İstiklal Partisi” ile anlaştıklarını duyurmuştu.

Fas Kralı 6. Muhammed, 7 Ekim’de Aziz Ahnuş liderliğindeki yeni hükümeti onaylamıştı.

Eski başbakan Benkiran’ın iddiası: Derin devlet Ahnuş’u istedi

BBC’nin aktardığına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlerden önce, Kral’a yakınlığı ile tanınan milyarder iş adamı ve Tarım Bakanı Aziz Ahnuş liderliğindeki Ulusal Bağımsızlar Topluluğu’nu hedef almış, seçmene para dağıtıldığını öne sürmüş, seçim sistemindeki değişikliğin kendilerini hedef aldığını savunmuştu. AKP’nin kurucu lideri ve bir önceki Başbakan Abdulilah Benkiran, kampanyaya epey bigâne kaldıktan sonra son anda topa girip partisine karşı “gizli bir şeyler hazırlandığını” öne sürmüştü.

Benkiran “derin devletin iktidarda görmek istediği adam” olarak tanımladığı Ahnuş’a “Paradan başka bir şey değilsin. Başbakanlık şaibeden uzak dürüst ve temiz bir siyasi lideri gerektiriyor” diye yüklenmişti. Nihayetinde Benkiran yenilgiden Başbakan Saadettin el Osmani’yi sorumlu tutup istifaya çağırdı. Osmani de yenilgiyi kabul edip AKP Genel Sekreterliği’ni bıraktı ve partiyi 18 Eylül’de olağanüstü kongreye çağırdı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *