Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 talebi

Türkiye’nin ABD’den 40 adet F-16 talebi

Türkiye, Milli Savunma Bakanlığı üzerinden ABD hükümetine gönderdiği resmi talep mektubuyla 40 adet F-16 savaş uçağı alımı ile Türkiye’nin elindeki F-16’ların 80 tanesi için modernizasyon istedi.

ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarması nedeniyle Ankara-Washington hattındaki tartışma sürerken Türkiye, 40 adet son versiyon F-16 savaş uçağı alımı ve envanterindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu için ABD’den talepte bulundu.

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, Yunan savunma haber sitesi defensereview.gr’de 5 Ekim’de yayımlanan haberde Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 alımı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu için talepte bulunduğu belirtilmişti. Cumhuriyet’in ulaştığı Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 alımı ve envanterdeki F-16’ların modernizasyonu için talepte bulunduğunu doğruladı. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı üzerinden ABD hükümetine gönderdiği resmi talep mektubuyla 40 adet Blok 70 serisi F-16 savaş uçağı alımı ile Türkiye’nin elindeki 80 F-16’nın modernizasyonunu istedi.

Türkiye’nin “ABD’den F-35’leri veya parasını istiyoruz”tutumunu sürdürdüğünü belirten MSB yetkilileri, ayrıca ABD’den yeni F-16 alımı ile Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki F-16’ların modernizasyonu için talep yeni bir talepte bulunduğunu bildirdi.

ÇÖZÜM BEKLENMİYOR

Türkiye’nin Rusya’dan alınan S-400’ler nedeniyle program ortağı olduğu F-35 yeni nesil savaş uçağı projesinden çıkarılmasının ardından ABD’nin Türkiye’ye gönderilmesine izin vermediği F-35’lerden doğan boşluğun Türk Hava Kuvvetleri tarafından yakın dönemde nasıl doldurulacağı bir süredir tartışılıyor. Türkiye, F-35 programına dönüş için ABD’de lobi yürütse de dönüş ABD Kongresi tarafından S-400’lerin mülkiyetinden vazgeçilmesi şartına bağlandığı için yakın dönemde bu konuda çözüm bulunabilmesi beklenmiyor. Daha önce F-35’lerin gelmesiyle sayıları 30 ile 50 arasında olan F-4 savaş uçaklarını peyderpey envanterden çıkarmayı planlayan ancak ABD ile yaşanan sorun nedeniyle bu planı sekteye uğrayan Türk Hava Kuvvetleri’nin temel gücünü, sayıları 240 civarında olan F-16’lar oluşturuyor. Türkiye, envanterdeki uçakların kullanım ömrünü uzatmak için modernizasyon projelerinin bir bölümünü kendi imkânlarıyla gerçekleştiriyor. ABD’den yeni alım talebinde bulunulan Blok 70 serisi, F-16 savaş uçaklarının en geliştirilmiş versiyonu olma özelliği taşıyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde Blok 70 serisi F-16 bulunmuyor.

ERDOĞAN GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay Amerikan CBS televizyonuna verdiği mülakatta “Hava kuvvetleri noktasında da Amerika’nın F-16’ların devamını sürdüreceğine dair elimde benim bir garanti var mı? Böyle bir garanti de olmayacağına göre belki o zaman biz çok daha farklı adımları da atmak zorunda kalacağız” demiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yaptığı görüşmeden sonra uçakta kendisine eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada da “(Rusya’yla) uçak motorları yapımında ne gibi adımlar atacağız, savaş uçaklarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağız; bunları da yine etraflıca konuşma imkânımız oldu” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ay sonunda Roma’da yapılacak olan G20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile de bir görüşme yapması bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *