Şentop: Cumhurbaşkanının yeniden aday olmasında hiçbir tereddüt yok

Şentop: Cumhurbaşkanının yeniden aday olmasında hiçbir tereddüt yok

“Sayın Cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir mi?” sorusuna Meclis Başkanı Mustafa Şentop, önceki parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı dediğimizde kastettiğimiz cumhurbaşkanı, sadece sembolik bazı yetkilere sahip bir cumhurbaşkanıydı, o farklı bir cumhurbaşkanı, bu farklı bir cumhurbaşkanı sözleriyle yanıt verdi.

TBMM Başkanı Şentop, 27. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısında konuştu. Şentop, cumhurbaşkanının yeniden aday olmasının önünde hukuki bir engel olmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Dönem 4. Yasama Yılı değerlendirme toplantısında konuştu.

Bir gazetecinin, “Sayın Cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir mi?” sorusuna Şentop, “Şüphesiz. Onunla ilgili hiçbir tereddüt yok.” yanıtını verdi.

‘Önceki sistemde Cumhurbaşkanlığı, o sistemde sayılır’

“Önceki sistemin cumhurbaşkanıyla, bu yeni sistemin cumhurbaşkanı kavram olarak sadece adaş. İsim benzerliği var.” diyen Şentop, kavramın içeriği, kapsamı, yetkileri bakımından tamamen farklı olduğunu dile getirdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları söyledi:

“Burada iki tane Ahmet diye arkadaşımız olsa Ahmet diye ikisini aynı kişi saymayız. Aynen onun gibi. Önceki parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı dediğimizde kastettiğimiz cumhurbaşkanı, sadece sembolik bazı yetkilere sahip bir cumhurbaşkanıydı. Önceki sembolik yetkilere sahip cumhurbaşkanı için tanınan seçilme hakkını oradan alıp yeni sistemde çok farklı yetkilere ve kapsama sahip olan cumhurbaşkanlığı kavramı için burada devam ettirmek mümkün değil. O farklı bir cumhurbaşkanı, bu farklı bir cumhurbaşkanı. Adı mesela cumhurbaşkanı değil de başkan olsaydı zaten böyle bir tartışma olmayacaktı. Bu sadece isim benzerliğinden kaynaklanan bir tartışma. İçeriklere bakmak lazım. Sadece isimler, kelimeler üzerinden değil o kelimelerin içeriklerini mukayese etmek lazım değerlendirirken. Öyle bir tereddüt yok hukuken. Hiçbir tartışma bence içerikli bir tartışma değildir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *