Yunanistan Başbakanının Fransa ziyareti

Yunanistan Başbakanının Fransa ziyareti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunanistan’ın, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı mücadele ederek Avrupa’nın kalbinde yer alan ülke haline geldiğini belirtti. Macron, “Yunanistan bizi biz yapan medeniyetin beşiğidir” iddiasında bulundu. Yunanistan’ın Fransa’dan 6 firkateyn ve 3 korvet almayı planladığı bildirildi.

Macron, Paris’te bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Louvre Müzesindeki “Paris-Atina: Modern Yunanistan’ın doğuşu” adlı sergiyi ziyaret etti. Burada konuşma yapan Macron, Yunanistan’ın “devlet-ulus” olmadan önce bir medeniyet olduğunu, bu nedenle Fransa’nın bu ülkeyi desteklediğini belirterek, “Yunanistan bizi biz yapan medeniyetin beşiğidir.” ifadesini kullandı.

Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’na karşı mücadele ederek Avrupa’nın kalbinde yer alan ülke haline geldiğini öne süren Macron, bunun Avrupa’nın tarihinde ilk olduğunu ve Avrupa için çok şey ifade ettiğini dile getirdi.

Öte yandan Fransız basınındaki haberlerde, Miçotakis’in Paris’e ziyaretinde Fransa ile Yunanistan’ın arasında savunma alanında birkaç milyon avroluk yeni bir anlaşma sağlanabileceği belirtildi.

Miçotakis: Türkiye ile silahlanma yarışına girme niyetim yok

İki günlük resmi ziyaret için Paris’te bulunan Miçotakis, Yunan Devlet Televizyonu ERT’e verdiği özel röportajda, Atina-Paris yakınlaşması, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, sığınmacı sorunu ve Avrupa’nın güvenlik perspektifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerini değerlendirirken, “Sakin bir yaz geçireceğimizi öngörmüştüm, neden sakin bir sonbahar, sakin bir güz de geçirmeyelim? Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sonuçta kimseye faydası olmayacağını Türkiye’nin anladığına inanıyorum.” diye konuştu.

İklim krizi, sığınmacı sorunu gibi ortak sorunlarda Türkiye ile iş birliği yapılabileceğini belirten Miçotakis, ekonomik iş birliğinin de iyi komşuluk ilişkileri ve saygı çerçevesinde mümkün olduğunu kaydetti.

Miçotakis, Doğu Akdeniz’deki ve Ege’deki sorunların çözümü için tek yolun uluslararası hukuk olduğunu dile getirerek, “Biz İtalya ve Mısır örneğinde, bu tür anlaşmalar yapılabileceğini gösterdik. Açıkça söyleyeceğim, sonuçta herkesin faydasına olacak çözümleri başarabilmemiz için bazı konularda karşılıklı geri adım atılmasını gerektiren anlaşmalar yapılabilir.” diye konuştu.

Yunan Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi gerekliliğini vurgulayan Miçotakis, “Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyetim hiç yok.” ifadesini kullandı.

Miçotakis, Avrupa Birliği (AB) Konseyinin, Doğu Akdeniz’e ilişkin aldığı kararların, Doğu Akdeniz’deki ilişki çerçevesini Avrupa prizması içerisine soktuğunu ve Türk-Yunan ilişkilerinin Türkiye-AB ilişkisine dönüştüğünü öne sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *