Erbil’de “İsrail’le anlaşmak istiyoruz” toplantısı

Erbil’de “İsrail’le anlaşmak istiyoruz” toplantısı

ABD’li bir düşünce kuruluşu tarafından Irak Erbil’de düzenlenen toplantının kapanış konuşmasını yapan katılımcı Seher el Tai, “İbrahim Anlaşmalarına dahil olmayı talep ediyoruz.” dedi.

Irak’ın Erbil kentinde ABD’li bir düşünce kuruluşu tarafından organize edilen konferansta, aralarında bazı aşiret liderlerinin de olduğu 300 kadar kişi, Bağdat’ın da diğer bazı Arap ülkeleri gibi İsrail ile diplomatik ilişkilerini ‘normalleştirmesini’ istedi.

New York merkezli Center for Peace Communications (CPC) isimli kuruluşun düzenlediği konferans cuma günü gerçekleşti. CPC, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi alanında faaliyetler yürütüyor.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan katılımcı Seher el Tai, “İbrahim Anlaşmalarına dahil olmayı talep ediyoruz.” dedi. El Tai, “Bu anlaşmalar nasıl imzacı ülkelerle İsrail arasında diplomatik ilişkiler sağlıyorsa, biz de İsrail ile normal ilişkiler istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Bağdat federal hükümetinin Kültür Bakanlığına bağlı araştırmalar biriminin başkanlığı görevini yürüten el Tai, “Iraklı veya yabancı hiçbir gücün bu çağrıyı engellemeye hakkı yok.” diye konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı ise İsrail’le normalleşme içerikli toplantının, yönetimin bilgisi dahilinde gerçekleşmediğini belirterek, etkinlikle ilgili gerekli işlemlerin başlatılacağını duyurdu.

IKBY İçişleri Bakanlığı ayrıca, toplantının hiçbir şekilde kendilerinin tutumunu yansıtmadığını bildirdi.

Irak hükümeti, İsrail ile normalleşme içerikli toplantıları reddettiğini açıklamıştı

Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada da, “Irak hükümeti olarak, Erbil’de bazı aşiret temsilcilerinin İsrail ile normalleşme şiarı için yaptığı gayri yasal toplantıları kesinlikle reddediyoruz.” denildi.

Toplantıya katılanların Irak halkını değil sadece kendi görüşlerini temsil ettiği vurgulanan açıklamada, bu tür toplantıların 10 Ekim’de yapılacak erken seçimler öncesi mezhepsel ayrışmayı körüklemek amaçlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Ayrıca normalleşme fikrinin ortaya atılması yasal, anayasal ve siyasi olarak kabul edilemez. Irak hükümeti, ‘adil Filistin davasına, Filistin halkının haklarının savunulması, Filistin devletinin başkentinin Kudüs olması ve siyonist saldırıların son bulması gerektiği’ konusundaki Irak’ın tarihi ve değişmez tavrını daha önceleri ifade etmişti.” ifadelerine yer verildi.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *