“Akif” filminin galası Şırnak’ta yapıldı

“Akif” filminin galası Şırnak’ta yapıldı

24 Eylül’de vizyona girecek olan “Akif” filminin galası Şırnak’ta yapıldı. Galaya, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Şırnak Valisi, Belediye başkanı, filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Yavuz Bingöl katıldı.

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazarken yaşadıklarını konu alan ve 24 Eylül’de vizyona girecek olan “Akif” filminin galası, Şırnak’ta yapıldı.

Şırnak Üniversitesi yerleşkesindeki 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen galada, film gösteriminin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuştu.

Soylu, bir filmin ruh, inanç ve tüm tanıklığıyla ancak bu kadar güzel anlatılabileceğini söyledi. Filmde emeği geçen herkese teşekkür eden Soylu, “O kadar çok ihtiyacımız var ki Akif’i anlamaya ve tanımaya. O kadar çok ihtiyacımız vardı ki; İstiklal Mücadelemizin tekrar ama tekrar anlaşılmasına, hissedilmesine, öğrenilmesine, öğretilmesine. Nefes almadan seyrettiren bir yapıt ortaya koyuldu” diye konuştu.

“İstiklal Marşı’nın yazılmasını temin eden o ortamın yeniden hissedilmesine ve anlaşılmasına o kadar ihtiyacımız vardı. Bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü, kardeşliğimizi, ay yıldızlı bayrağımızı, Ezan-i Muhammedimizi ifade eden o tek cümleyi duymaya ihtiyacımız vardı. ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’ cümlesi” ifadelerini kullanan Soylu, Mehmet Akif Ersoy’a minnet ve şükran duyduklarını söyledi.

Soylu, “Oyunculara, yönetmen ve yapımcısına, fikir sahiplerine, katkısı olanlara, cesaret verenlere teşekkür ediyorum. Türkiye’ye güzel bir eser, güzel bir hediye verdiniz. Rol modellerimizin neler yaptığını, neler ortaya koyduğunu, fedakarlıklarını ve bu memleketin nelere değer olduğunu çok güzel bir anlatımla sergilediniz” ifadesini kullandı.

Galaya katılanlar

Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon ise filmde ailesinin olduğunu dile getirerek, büyük bir çaba ile gösterilen İstiklal Marşı’nın yazılışının, dedesinin büyük inanışının yansıması olduğunu belirtti.

Filmin konsept danışmanı Yasin Aktay da film düşüncesinin İstiklal Marşı’nın 100’üncü yıl dönümü münasebeti ile geliştiğini söyledi.

Filmin yönetmeni Sadullah Şentürk, film yapmanın çok emek verilen bir iş olduğunu dile getirerek, bu emeğin karşılığını almanın kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Şentürk, “Böyle önemli bir şahsiyetin hikayesini anlatmak uzun zamandır düşündüğüm bir şeydi. El birliğiyle güzel bir film ortaya çıkardığımızı düşünüyorum. Özellikle okul çağındaki çocukların izlemesini çok istiyorum çünkü oradan bugüne alınacak çok mesaj var” dedi.

Filmde Mehmet Akif Ersoy’u canlandıran Yavuz Bingöl, salgının yeni başladığı dönemde filmi çekmeye başladıkları için zor bir dönem geçirdiklerini belirtti. Mehmet Akif rolünü oynamaktan onur duyduğunu kaydeden Bingöl, “Gençlerimizin, çocuklarımızın bu filme gitmesini, Mehmet Akif’i tekrar hatırlamasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Galaya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, AK Parti Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan da katıldı.

Filmin konusu

Senaryosu Mehmet Akif Ersoy’un ailesinin verdiği muvafakatname ile oluşturulan “Akif” filminin çekimleri İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kastamonu ve Konya’da yapıldı. Yapımcılığını HT Yapım’ın üstlendiği, yönetmen koltuğunda Sadullah Şentürk’ün oturduğu filmin 24 Eylül’de vizyona girecek olan konusu şöyle:

“İstanbul işgal altındadır ve insanlar yıllardır savaşın devam etmesiyle direnme ve savaşma gücünü kaybetmektedir. Ankara merkezli bir direniş başlatan Mustafa Kemal, kurtuluş için halkı bir araya getirir. Bu sırada işgal devletleri, Anadolu halkını Ankara yönetimine karşı kışkırtmak için İslam üzerinden propaganda yapar. Savaşta işlerini şansa bırakmak istemeyen işgal devletleri, Mustafa Kemal’i öldürme kararı alır ve bunun için hintli Mustafa Sagir görevlendirilir. Mustafa Kemal, işgal devletlerinin propagandasını engellemek ve halkın kurtuluş mücadelesine katılmasını artırmak için Mehmet Akif’i Ankara’ya çağırır. 13 yaşındaki oğluyla yola çıkan Mehmet Akif, Ankara’ya doğru ilerlerken başına birçok olay gelir. Yaşadıklarından, şahit olduklarından derinden etkilenen Mehmet Akif, bu süreçte İstiklal Marşı’nı yazmaya çalışır.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *