Kanada’da seçimleri Trudeau kazandı

Kanada’da seçimleri Trudeau kazandı

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Kanada’da dün yapılan erken genel seçimlerde, Justin Trudeau liderliğindeki Liberal Parti birinci oldu.

Kanada Seçim Kurulunun resmi internet sitesinden yayınlanan ve resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Liberal Parti, geçerli oyların yüzde 31,7’sini aldı.

Bu oy oranı ile Kanada Federal Parlamentosundaki 308 sandalyeden 156’sını kazanan Başbakan Trudeau’nun partisi, tek başına iktidar olmak için gereken 170 milletvekilliğini kazanamadı.

Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti ise oyların yüzde 34,1’ini almasına rağmen, seçim sistemi nedeniyle toplam 121 milletvekili çıkarabildi.

Seçimlerde, Quebec Bloğu Partisi yüzde 8,2 oy (32 milletvekilli), Yeni Demokrat Parti yüzde 17,6 oy (27 milletvekili) ve Yeşil Parti de yüzde 2,2 oy (2 milletvekili) aldı.

Kanada genelindeki seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre, 27 milyon 366 bin 297 seçmenden toplam 12 milyon 492 bin 213 kişi oy kullandı. Bu sonuçla seçimlere katılma oranı da yüzde 45,65 oldu.

Seçimler için ülke genelinde açılan 20 binden fazla seçim merkezinde, 105 bin 140 sandıkta oy kullanıldı.

Trudeau, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada “Kanada’yı Kovid-19 salgınından kurtarmak ve gelecekteki daha parlak günler için bizi görevlendiriyorsunuz. Bu gece gördüğümüz şey, milyonlarca Kanadalının ilerici bir plan seçtiğidir.” ifadesini kullandı.

Liberal Parti’nin başka partinin desteğine ihtiyacı var

Trudeau’nun liderliğindeki Liberal Parti, seçimleri kazanmasına rağmen azınlık hükümeti kurmak için başka bir partinin desteğine ihtiyaç duyacak.

2015’ten beri iktidarda olan 49 yaşındaki Trudeau, ağustosta hükümetinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik politikasına verilen desteği arkasına alarak erken seçime gitme kararı almıştı.

Muhalefet ise, Trudeau’yu kendi hırsı için belirlenen tarihten 2 yıl önce gereksiz bir erken seçime gitmekle suçlamıştı.

Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Daniel Beland, Trudeau’nun oynadığı kumarı kaybettiğini ifade ederek, seçim sonuçlarının onun için “acı bir zafer” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyon hükümetlerinin genel olarak kurulmadığı Kanada’da partiler ya mutlak çoğunluğu sağlayarak veya azınlık hükümeti kurarak ülkeyi yönetiyor. Kanada’nın en son Birinci Dünya Savaşı sırasında 1917’de bir koalisyon hükümeti olmuştu.

Kanada Halk Partisi Lideri seçilemedi

Bu arada Kanada Halk Partisi Lideri Maxime Bernier, memleketi olan Quebec eyaletinin Beauce kentinde yeterli oy alamadı.

Aşırı sağcı bir politika izleyen Bernier, bir önceki seçimlerde de parlamentoya girememişti.

Seçimlerde parlamentoya giremeyen bir başka parti lideri de Toronto Merkez seçim bölgesinden aday olan Yeşiller Partisi’nin lideri Annamie Paul oldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *