ABD, 10 Afganlı Müslümanı katlettiğini kabul etti

ABD, 10 Afganlı Müslümanı katlettiğini kabul etti

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı McKenzie, ABD’nin 29 Ağustos’ta Kabil Havalimanı yakınlarında düzenlediği hava saldırısında 10 ‘sivilin’ öldüğünü kabul etti. Amerikalı komutan, katledilen Afganlıların ailelerine başsağlığı diledi!

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD’nin 29 Ağustos’ta Afganistan’da Kabil Havalimanı yakınlarında düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitiren 10 kişinin hepsinin ‘sivil’ olduğunu belirterek saldırıdan dolayı özür diledi.

McKenzie, ABD’nin 29 Ağustos’ta Kabil Havalimanı yakınında düzenlediği hava saldırısına ilişkin soruşturmanın sonucunu açıkladı.

Katledilenlerin 7’si çocuk

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby’nin günlük basın toplantısına video konferans yöntemiyle bağlanan McKenzie, “Söz konusu saldırıda 7’si çocuk 10 kadar sivilin öldüğü sonucuna vardık. Dahası bu saldırının hedefindeki araçtakilerin ya da ölenlerin DEAŞ/K ile bir bağlantısı yok ya da ABD güçlerine doğrudan bir tehlike arz etmiyor.” ifadesini kullandı.

McKenzie, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, “Bu saldırı, kuvvetlerimize ve tahliye ettiğimiz sivillere yönelik tehlikeyi anında engellemek içindi. Ben yürekten bir özür diliyorum. Komutan olarak bu saldırının tüm sorumluluğunu üstleniyorum.” dedi.

ABD, sivillerin aracına saldırmış

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 29 Ağustos’taki hava saldırısının ardından yaptığı açıklamada, 26 Ağustos’ta Kabil’deki havalimanının yakınlarında düzenlenen ve 13’ü Amerikan askeri 170 kişinin öldüğü terör saldırısına karşılık gerçekleştirildiğini bildirmişti.

ABD ordusu Afganistan’dan çekilmesinin son aşamalarındayken, ABD Hava Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracının 29 Ağustos 2021 Kabil’de “DEAŞ’ın Afganistan kolu DEAŞ/H unsurlarına ait olduğu ve Kabil’deki havalimanına saldırı düzenleyeceği” iddiasıyla, saatlerce havadan takip edilen bir aracı vurduğu duyurulmuştu.

Kabil’de düzenlenen saldırı sonrasında açıklamada bulunan Pentagon Sözcüsü John Kirby, tehdidin oldukça dinamik olduğunu, hızlı geliştiğini ve saldırının düzenlenmesinde aciliyet bulunduğunu açıklamıştı.

CENTCOM açıklamasında ise aracın patlayıcı yüklü bir şekilde Kabil havaalanına doğru gittiği ve saldırı ile birlikte ikincil patlamaların meydana geldiği iddia edilmişti.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de bir basın toplantısında, elde edilen istihbarat bilgisinden emin olduklarını, en az bir DEAŞ elebaşının o saldırıda öldürüldüğünü, aracın patlayıcı yüklü olduğunu ve saldırı sırasında ikincil patlamaların olduğunu söylemişti.

Ancak kamera kayıtlarında, hedef alınan kişinin California merkezli bir yardım ve lobi kuruluşu olan Nutrition and Education Internatinal (NEI) bünyesinde elektrik mühendisi olarak çalışan Ahmadi olduğu anlaşılmıştı.

Ahmadi’nin, su akmayan evindeki ailesine götürmek üzere beyaz bir kamyonetin kasasında taşıdığı bidonlara su doldurduğu görüntüleri de kamera kayıtlarında ortaya çıkmıştı.

NEI çalışanının evinin bahçesine giriş yaptığı sırada ABD’nin hava saldırısı sonucu hayatını kaybettiği, saldırıda aynı aileden 7’si çocuk 10 sivilin öldürüldüğü tespit edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *