Avustralya: Nükleer denizaltı yapmamız, nükleer silah peşindeyiz anlamına gelmez

Avustralya: Nükleer denizaltı yapmamız, nükleer silah peşindeyiz anlamına gelmez

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Avustralya’nın Başbakanı Morrison, İngiltere ve ABD ile vardıkları anlaşma uyarınca nükleer enerjili denizaltı inşa etmelerinin, nükleer silah peşinde oldukları anlamına gelmeyeceğini öne sürdü. Fransa ile 90 milyar dolarlık anlaşmanın sona ermesi ise Fransızları kızdırdı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptıkları, nükleer enerjili denizaltı inşası da dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel güvenlik anlaşmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

En az 8 nükleer denizaltı hedefi

Avustralya’nın en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edeceği belirtilen anlaşmanın, bölgenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını vurgulayan Morrison, “Bölgemizde on yıllardır sahip olduğumuz, nispeten iyi ortam geride kaldı. Şüphesiz yeni bir döneme girdik. Bu hepimizi etkiliyor. Hint-Pasifik’in geleceği, tüm geleceğimizi etkileyecek.” görüşünü paylaştı.

Anlaşmanın, nükleer silahları değil, Avustralya’nın dizel-elektrik itme sistemli denizaltılarının modernizasyonunu kapsadığını aktaran Morrison, “Nükleer silahların yayılmasını önleme yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Avustralya, nükleer silah veya sivil nükleer kapasite oluşturma peşinde değil.” dedi.

AUKUS anlaşmasına Fransız Naval Group’tan tepki geldi

Anlaşmaya taraf olan üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan “AUKUS” adlı yeni ortaklık anlaşması, aynı zamanda, Avustralya hükümetinin Fransız firmasıyla 2016 yılında imzaladığı ve 12 denizaltı yapılmasını öngören toplam 90 milyar dolarlık Frasız tasarımlı denizaltı projesinin sonunu da getiriyor.

Avustralya’nın Adelaide kentinde yapılması planlanan projenin sona ermesine tepki gösteren Fransız Naval Group, yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin projeyi rafa kaldırmasıyla hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Açıklamada, “Beş yıl boyunca hem Fransa’daki hem de Avustralya’daki Naval Group ekipleri ve ortaklarımız ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve Naval Group tüm taahhütlerini yerine getirdi. Bu, Naval Group için büyük bir hayal kırıklığı.” ifadesi kullanıldı.

Avustralya ile Fransız Naval Group arasında, denizaltı projesinde yaşanan aksaklılar nedeniyle, haziran ayından bu yana 90 milyar dolarlık projenin iptal edileceği tartışılıyordu.

Avustralya

İngiliz Milletler Topluluğu, tarihte Britanya İmparatorluğu’nun parçası olan devletler ile sonradan katılan devletlerden oluşan uluslararası bir koalisyondur. Üyelerinin önemli bir kısmı Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. İngiliz Kraliçesi aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu’nun başkanıdır. Topluluğun nüfusu yaklaşık 2,5 milyar kişiden oluşmaktadır.

Bu topluluğun bir üyesi olan Avustralya, Kraliçe’nin atadığı Genel Valisi Sir Peter John Cosgrove tarafından temsil edilmektedir, Başbakanı ise Scott Morrison’dur. Nüfusu 24 milyon olan Avustralya’nın bayrağında mavi zemin üzerinde yıldızlar ile bir köşede Birleşik Krallık bayrağındaki şekiller (beyaz bir çarpı (Aziz Andrew Haçı) ve artı onların üstünde de kırmızı bir çarpı (Aziz Patrick Haçı) ve artı (Aziz George Haçı)) bulunmaktadır. Avustralya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 1,380 trilyon ABD doları, kişi başına geliri ise 46,600 dolar seviyesindedir.

Federal parlamenter demokrasiyle yönetilen Avustralya’da Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth, Genel Vali Sir Peter Cosgrove tarafından temsil edilmektedir. Altı eyalet (Yeni Güney Galler, Viktorya, Batı Avustralya, Güney Avustralya, Queensland, Tazmanya) ve iki bölgeye (Australian Capital Territory ve Northern Territory) ayrılmıştır.

Federal Parlamentosu iki kanatlıdır. 150 üyeli Temsilciler Meclisi seçimleri her üç yılda bir yapılmaktadır. Senato ise 76 üyelidir (eyaletlerin 12 ve bölgelerin ikişer temsilcisi vardır). Üyeleri altı yıllığına seçilen Senato’nun yarısı her üç yılda bir yenilenmektedir.

Avustralya’da 2007 yılından 2013 Eylül ayına kadar İşçi Partisi iktidarda kalmıştır. 7 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu iktidara gelmiştir. Son genel seçimler 2 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenmiş olup, Liberal/Ulusal Parti koalisyonu Parlamento’daki sandalye sayısının azalmasına karşın iktidarını korumuştur.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *