ABD’den Suudi Arabistan aleyhine yeni hamle

ABD’den Suudi Arabistan aleyhine yeni hamle

Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırıları devam etmesine karşın, ABD, Suudi Arabistan’a vermiş olduğu gelişmiş hava savunma sistemlerini ve Patriot bataryalarını geri çekti.

Associated Press Haber Ajansı, ABD’nin, Suudi Arabistan’daki gelişmiş hava savunma sistemlerini ve Patriot bataryalarını geri çektiğini bildirdi. ABD’nin bu adımı, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik füze saldırılarının devam ettiği dönemde geldi.

TRT Haber’in aktardığına göre, Associated Press Haber Ajansı, ABD’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın 115 kilometre güneydoğusunda bulunan Prens Sultan Hava Üssü’ndeki gelişmiş hava savunma sistemlerini geri çektiğini bildirdi.

Ajans, Planet Labs şirketine ait uydu görüntülerinde, hava üssünde pistin hemen güneybatısında, 1 kilometrekarelik bir alanda konuşlu bazı Patriot bataryalarının ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savuna Sistemi’nin (THAAD), ağustos ayının sonlarından itibaren boşaltıldığını belirtti.

THAAD sistemi balistik füzeleri Patriot füzelerine göre daha yüksek bir irtifada yok etme kapasitesine sahip.

AP, Hava Üssü’ndeki faaliyetler ve araç hareketlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Ancak cuma günü alınan yüksek çözünürlüklü görüntülerin analizlerinde bataryaların boş oldukları ortaya çıktı.

ABD’den, ‘Suudilere geniş ve derin bağlarla bağlıyız’ açıklaması

AP’ye göre, Suudi Arabistan’daki ABD hava savunma sistemlerinin başka bölgelere konuşlandırılması söylentileri aylardır Washington’da dolaşıyordu. Bunun nedeni ise Çin ve Rusya gibi küresel aktörlerle karşı karşıya gelme riskinin artması.

ABD’nin bu hamlesi, Husilerin Suudi Arabistan’ın Abha kentindeki havalimanına yönelik saldırısında 8 kişinin yaralanmasının ardından geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, AP’nin konuyla ilgili sorusuna yanıtında, Washington’un Suudi Arabistan’daki bazı hava savunma ekipmanlarının yeniden konuşlandırıldığını kabul etti. Ancak ABD’nin Orta Doğu müttefiklerine “geniş ve derin” bağlılığının altını çizdi.

Kirby, “Savunma Bakanlığımız, ABD’nin ulusal çıkarlarını ve bölgesel ortaklıklarımızı desteklemek için Orta Doğu’da binlerce askerimizi ve en gelişmiş hava gücümüz ve deniz kabiliyetlerimizden oluşan güçlü imkanlarımızı bulunduruyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudilerden açıklama: Karar ortak mutabakat sonucu

ABD’nin hava savunma sistemlerini ülkeden çekmesini kabul eden Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ise bu adımın ortak mutabakatlar sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi. Bakanlık, Suudi Arabistan’ın kara, hava ve deniz sahalarını savunmaya muktedir olduğunu öne sürdü.

Prens Sultan Hava Üssü, 2019’da ülkedeki petrol üretim alt yapısına büyük hasar veren füze ve drone saldırılarının ardından binlerce ABD askerine ev sahipliği yapmıştı. Yemen’deki İran destekli Husiler bu saldırıları üstlense de bazı uzman analizleri ve saldırı bölgelerinden toplanan füze kalıntılarına dayanarak, saldırıların doğrudan İran tarafından düzenlendiğini ileri sürmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *