ABD ile Çin arasında iş birliği görüşmesi

ABD ile Çin arasında iş birliği görüşmesi

Joe Biden ile Şi Cinping arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliği alanları ile çıkarların ayrıştığı konuların açık bir şekilde ele alındığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Açıklamaya göre, görüşmede Biden, Çin Devlet Başkanına, ABD ile Çin arasında iş birliğinin mümkün olduğu alanlarda işbirliği yapılabileceği mesajını verdiği; çıkarların ayrıştığı konularda ise ABD’nin pozisyonunun net olduğunu iletti.

ABD’nin, serbest ve özgür bir İndo-Pasifik bölgesinin korunması konusundaki kararlı tutumunu Çin Devlet Başkanına ileten Biden, Çin’in uluslararası ticaretteki rekabet kurallarına sorumlu şekilde uyması gerektiği yönündeki mesajını da dile getirdi.

South China Morning Post’un haberine göre de görüşmede liderler Washington ile Pekin arasındaki son dönemde artan rekabetin nasıl rayında yürütülebileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Çin: Samimi bir görüşme oldu

Çin tarafı yaptığı yazılı açıklamada, “İki lider ikili ilişkilere ve ortak çıkarları bulunan meselelere dair samimi, derin ve kapsamlı bir stratejik iletişim ve değerlendirmelerde bulunmuştur.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamaya göre, görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi, ABD ve Çin ilişkilerinin yeniden istikrarlı gelişime yönelik doğru bir yola sokulması için siyasi ve stratejik cesaret göstermesi gerektiğini vurgulayarak, “Dünya Çin ile ABD’nin iş birliğinden fayda sağlayacak, cepheleşmesinden ise zarar görecektir.” ifadesini kullandı.

Açıklamada, “Başkan Biden, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesinde ve dünyada barış, istikrar ve refahın sürdürülmesinde çıkarı olduğunun altını çizmiştir. İki lider ülkelerin rekabetinin çatışma güzergahına girmemesinin güvence altına alınması için taraflara düşen sorumlulukları ele almıştır.” ifadeleri yer aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *