Fas’ta Adalet ve Kalkınma Partisi sandalyelerinin yüzde 90’ını kaybetti

Fas’ta Adalet ve Kalkınma Partisi sandalyelerinin yüzde 90’ını kaybetti

Fas’ta hükümet koalisyonunun lideri Adalet ve Kalkınma Partisi beklenmedik ağır bir yenilgi alarak, mecliste sahip olduğu sandalyelerinin yüzde 90’ından fazlasını kaybetti. En yüksek sandalye sayısını elde eden Milli Bağımsızlar Birliği ise, vizyon ve ilkelerde örtüşen tüm partilerle çalışmaya hazır olduğunu bildirdi.

Fas seçimlerinde, görevi sona eren hükümet koalisyonunun lideri Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) beklenmedik bir şekilde, mecliste sahip olduğu sandalyelerinin yüzde 90’ından fazlasını kaybederken, resmi olmayan sonuçlara göre, Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) önceki seçimlere göre yaklaşık üç kat fazla sandalye elde etti.

İçişleri Bakanlığına göre, katılım oranının yüzde 50.18 olduğu meclis ve belediye seçimlerinde, PJD 12, RNI ise 97 milletvekili çıkardı.

Ülkede 395 sandalyeli meclis seçimlerinin sonuçları, önümüzdeki 5 yıl görev yapacak hükümeti kurma görevini üstlenecek partiyi belirliyor.

Şu ana kadar oyların yüzde 96’sının sayılmasıyla 368 sandalyenin kime gideceği belli olurken geriye 27 sandalye kaldı.

 Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Sekreteri Osmani’ye istifa çağrısı

Eski PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran ise seçimlerde alınan “yenilginin” ardından halihazırda parti genel sekreterliği görevini yürüten Saadettin Osmani’ye istifa çağrısında bulundu. Eski Başbakan Benkiran, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden Osmani’ye hitaben kaleme aldığı bir mektup paylaştı.

“Seçimlerde alınan üzücü yenilginin ardından, partinin Ulusal Konsey üyesi ve parti eski genel sekreteri olarak, sayın genel sekreterin sorumluluk üstlenip istifasını sunması gerektiğini düşünüyorum.” ifadesini kullanan Benkiran, parti kongresi düzenlenene kadar da genel sekreter yardımcısının görevi idare edebileceğini belirtti.

Fas Başbakanı Saadettin Osmani, 2017 yılında PJD Genel Sekreterlik görevini Benkiran’dan teslim almıştı.

Açıklanan verilere göre seçim sonuçları şöyle gerçekleşti:

Milli Bağımsızlar Birliği (RNI)

Hükümet koalisyonunun içinde yer alan RNI daha önceki seçimde aldığı 37 sandalyeye karşılık bu seçimde 97 sandalye alarak seçimi önde tamamladı.

Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM)

En büyük muhalefet partisi olan Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM), 2016 seçimlerinde kazandığı 102 sandalyeye rağmen bu seçimde 82 sandalye alarak seçimde ikinci parti konumunda kaldı.

İstiklal Partisi

Muhalefet partisi konumundaki İstiklal Partisi ise 78 sandalyeyle üçüncü oldu. Partinin geçen seçimde aldığı 46 sandalyeden sonra kaydettiği yükseliş dikkat çekti.

Sosyalist Birlik

Koalisyonda yer alan Sosyalist Birlik, 2016 seçimlerinde kazandığı 20 sandalyeyi bu seçimde 35’e yükselterek 4. sırada yer aldı.

Halk Hareketi

Önceki hükümet koalisyonunda yer alan Halk Hareketi, 27 sandalye kazandığı 2016 seçimlerine kıyasla 26 sandalyeyle beşinci sıraya yerleşti.

İlerleme ve Sosyalizm

Muhalefet partisi konumundaki parti 20 sandalye kazanarak, 12 sandalye kazandığı 2016 seçimlerine göre önemli bir ilerleme kaydetti.

Anayasal Birlik

Hükümet koalisyonunda yer alan parti, 2016 seçimlerinde elde ettiği 23 sandalyeden 18 sandalyeye düştü.

Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD)

Hükümet koalisyonunun lideri olan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), beklenmedik sonuçla karşılaştı. 2016 seçimlerinde 125 sandalye kazanan PJD bu seçimde 12 sandalyede kaldı.

Partiler, sonuçların ilan edilmesinden sonraki 30 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkına sahiptir. Daha sonraki süreç ise kesin sonuçlar olarak kabul edilecek.

Milli Bağımsızlar Birliği Partisi lideri Ahnuş: Tüm partilerle çalışmaya hazırız

RNI lideri Ahnuş, başkent Rabat’ta seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Ahnuş, partisinin vatandaşların günlük yaşam standardını iyileştirmeye kararlı olduğunu ve ülkenin kalkınmasını tamamlayabilecek “güçlü bir hükümet çoğunluğu” istediğini ifade etti.

Partisinin seçim programının diğer partilerle güçlü bir çoğunluk oluşturmak için müzakere zemini hazırladığını kaydeden Ahnuş, “Zorlukların üstesinden gelmek için vizyon ve ilkelerde bizimle örtüşen tüm partilerle çalışmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Ahnuş ayrıca, seçimlerdeki 8 buçuk milyon seçmeni aşan rekor katılımın, halkın değişim iradesinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit, ülkede dün gerçekleştirilen seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, yüzde 96’sı sayılan oylarda, 395 sandalyeli Meclise, 97 milletvekili çıkarmayı başaran RNI’nın seçimlerin galibi olduğunu söylemişti.

Bakan, Asalet ve Çağdaşlık Partisi’nin (PAM) 82, İstiklal Partisi’nin 78, Sosyalist Birlik’in 35, Halk Hareketi’nin 26, İlerleme ve Sosyalizm’in 20, Anayasal Birlik’in 18 sandalye kazandığını kaydetmişti.

Leftit, 2016 seçimlerinde 125 sandalye alan iktidarın büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (PJD) ise 12 sandalyede kaldığını ifade ettiği açıklamasında, kalan 12 sandalyenin ise diğer 12 parti arasında dağıldığını aktarmıştı.

Fas İçişleri Bakanlığı, genel ve yerel seçimlere yüzde 50,18 katılım sağlandığını bildirmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *