Sırp Kilisesinden Karadağ provokasyonu

Sırp Kilisesinden Karadağ provokasyonu

Karadağ’da biri Sırp diğeri Karadağlı iki ayrı Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Sırp Kilisesi’nin tören için Karadağlılarca kutsal kabul edilen Cetinje’yi seçmesi tansiyonu yükseltti, halk yolları kapattı.

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin yeni lideri için Karadağ’ın Cetinje kentinde yapılması planlanan tören öncesinde tansiyon yükseldi. Törenin Cetinje’de yapılmasını istemeyen binlerce kişi kente girişleri kapattı, törenin başka kentte yapılmasını istedi.

TRT Haber’in aktardığına göre, Karadağ’da, Sırp Ortodoks Kilisesi yeni lideri Joanikije için düzenlenecek törenin  Cetinje’de düzenlenmesi kararlaştırıldı. Ancak bu karar ülkede gerginliğe neden oldu.

Ülkenin farklı kentlerinden binlerce kişi Cetinje’de toplandı.

Halk törenin başka yerde yapılmasını istiyor

Karadağlılar töreni engellemek için kente girişleri kapattı. Polisin kurduğu ablukayı aşan halk töreninin başka kentte yapılmasını istedi.

Karadağ’da biri Sırp diğeri Karadağlı olmak üzere iki ayrı Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Sırp Kilisesi’nin tören için Karadağlılarca kutsal kabul edilen Cetinje’yi seçmesi, ülkedeki milliyetçiler tarafından istenmiyor.

Cumhurbaşkanı’ndan halka destek

Halka, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic de destek verdi.

 ‘’Sırp Ortodoks kilisesi bu işi başka bir yerde yapmalı. Bildiğimiz gibi Karadağ’da bir çok kutsal mekan var. Podgoritsa’da bunların en büyüğü var. Bu işi yapsınlar ancak zorla yapamazlar. Halkın hak ve özgürlüklerini tehlikeye atıyorlar.’’

Cetinje’ye giden Djukanovic kentin manevi önemine de bir kez daha vurgu yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *