ABD Genelkurmay Başkanı Milley: “Taliban ile iş birliğimiz mümkün”

ABD Genelkurmay Başkanı Milley: “Taliban ile iş birliğimiz mümkün”

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Afganistan’da IŞİD-H’ye karşı gelecekte Taliban ile ‘terörle mücadelede’ işbirliği yapmalarının mümkün olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Milley, Amerikan birliklerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından burada görev alan askerlere teşekkür etmek için ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Bakan Lloyd Austin, Taliban ile ilişkilerin tahliyelerin koordinasyonu ile sınırlı olduğunu ve bunun daha geniş konularda iş birliği yapacakları anlamına gelmediğini ifade etti.

ABD’nin çekilmesinin doğru olduğunu savunan Austin ve Milley, Afganistan’dan 124 binden fazla kişinin tahliye edilmiş olmasından gurur duyduklarını dile getirdi.

Milley, askeri sürecin bittiğine ve Afganistan’da artık diplomatik bir sürecin işleyeceğine dikkat çekti.

Taliban ilişkiler konusunda çeliştiler

Taliban’la iş birliği yapılmasına ilişkin soruya yanıt veren Austin, “Sadece sınırlı sayıdaki konuda Taliban ile çalıştık. O da mümkün olduğunca fazla insanı oradan çıkarmaktı. Dolayısıyla buradan mantık yürüterek bu başka daha geniş konularda da birlikte çalışacağımız anlamına gelmiyor.” dedi.

Aynı soruya Orgeneral Mark Milley ise Taliban’ın geçmişte acımasız olduğunu ancak değişip değişmeyeceğinin görülmesi gerektiği yanıtını verdi.

“IŞİD-H ile mücadele konusunda Taliban ile iş birliği yapmanız ihtimal dahilinde mi?” sorusunu ise Milley, “Bu mümkün.” diye yanıtladı.

Milley, “Savaşta, yapmak istediğinizi değil, görev riskini azaltmak için yapmanız gerekeni yaparsınız.” ifadesini kullandı.

Savaşın zor, kötü, acımasız ve affedilmez olduğunu belirten Milley. “Hepimizin acısı ve öfkesi var. Son 20 yılda ve son 20 günde yaşananları gördüğümüzde, bu acı ve öfke meydana getiriyor.” diye konuştu.

“Kabil’deki hava saldırısında başkaları da öldü”

Kabil’de IŞİD-H’ye ait bomba yüklü bir aracın hava saldırısı ile vurulması sonucu sivillerin de hayatını kaybedip kaybetmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Milley, şu ifadeleri kullandı:

“Birçok farklı yollarla orada öldürdüklerimizden en az birinin IŞİD mensubu olduğunu biliyoruz. Başkaları da öldü mü? Evet, öldürülen başkaları da var ama kim olduklarını bilmiyoruz. Tüm bunları inceliyoruz.”

Pazar günü Kabil’de düzenlenen hava saldırısında aynı aileden 6’sı çocuk en az 10 kişinin öldüğü ortaya çıkmıştı.

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından Afganistan’ı işgal eden ABD, 31 Ağustos itibarıyla Başkan Joe Biden’ın talimatıyla bu ülkedeki tüm güçlerini çekmişti.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *