Bismillah diyen balıkçılar dualarla denize açıldı

Bismillah diyen balıkçılar dualarla denize açıldı

2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı dolayısıyla düzenlenen törenlerle halat çözen balıkçılar, yeni sezonun bereketli geçmesi için dua edilmesinin ardından denizlere açıldı. İlk gecenin sonunda Trabzon’da istavrit bereketi vardı.

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Trabzon’daki balıkçılar, “vira bismillah” diyerek denize açıldı. 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı dolayısıyla Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Balıkçı Barınağı’nda tören düzenlendi.

Törende konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de, balıkçılık sektöründen ekmeğini çıkaran ciddi bir kesim olduğunu belirterek yeni sezonun hayırlı, bereketli ve kazasız geçmesini temenni etti.

Balıkçılığın, Trabzon’da yüzyıllardır yaşatılmaya çalışılan bir kültür olduğunu vurgulayan Ustaoğlu, “İlimizde balıkçılık git gide gelişiyor, büyüyor. Özellikle kafes balıkçılığının geldiği noktayı göz önüne alırsak, denizde üretimi gerçekleştirilen yaklaşık 14 bin tonun üzerinde balıkla, ülkemizin ihracatına önemli bir katkı yapıyoruz. Yıllık, yaklaşık olarak 50 milyon doların üzerinde bir ihracatın gerçekleştiğini ilimiz için çok rahat söyleyebilirim.” diye konuştu.

Karadeniz’in balıkçılık açısından önemli bir bölge olduğuna dikkati çeken Ustaoğlu, Trabzon olarak hem denizden avlanan hamsi başta olmak üzere diğer balık türleri hem de alabalık çiftliklerinde üretilen balıklarla üretime ve istihdama ciddi bir katkı yaptıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından sezonun bereketli ve hayırlı geçmesi için dua edildi. Daha sonra halat çözen balıkçılar, av yasağının bitmesine saatler kala mavi sulara uğurlandı.

İstanbullu balıkçılar da bismillah diyerek sezona başladı

İstanbullu balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. İstanbul Valiliğince 2021-2022 Su Ürünleri Av Sezonu’nun başlaması dolayısıyla Beykoz Poyrazköy Balıkçı Barınağı’nda tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunduğu törende, av sezonunun bereketli geçmesi için Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Törene katılan İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, genel balıkçılık sezonunun açılmasından dolayı heyecanlı olduğunu belirterek, bütün balıkçılara bereketli bir av mevsimi diledi. İstanbul’un 661 kilometre kıyı uzunluğuna sahip olduğunu ifade eden Aladağ, şehrin yılda iki kez Karadeniz’den Marmara’ya ve Marmara’dan Karadeniz’e göçmen balıkların geçişine sahne olduğunu söyledi. Aladağ, İstanbul’un Türkiye’nin su ürünleri üretiminin yüzde 10’unu karşıladığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Su ürünlerimiz ortak değerimizdir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın verdikleri müjdeyle 1380 sayılı yeni su ürünleri kanunumuz 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girdi. Denizlerimizdeki yasa dışı avcılık faaliyetleriyle mücadelemiz, bu yasal düzenlemeyle daha da güçlenmiş bulunmaktadır. Artık su ürünleri avcılığı denetimlerini daha etkin şekilde yapıyoruz.”

İstanbul Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Sahil Güvenlik, Jandarma ve Emniyet ekiplerinin çalışmaları neticesinde yılın başından bu yana yaklaşık 20 bin denetim yaptıklarını anlatan Aladağ, “3 milyon 365 bin 105 lira para cezası uygulanırken yasa dışı avlanan 62 ton su ürününe, çok sayıda muhtelif av aracına ve yasa dışı avcılık faaliyetinde kullanıldığı tespit edilen 105 tekneye de el konulmuştur.” diye konuştu.

“2023 için toplam su ürünleri üretim hedefi 1 milyon ton”

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay da sezonu açtıkları için büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Balıkçılık av sezonu açılışının geleneksel hale geldiğini belirten Atalay, geçen yıl avcılık ve yetiştiricilik olmak üzere yaklaşık 786 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Atalay, 2023 için toplam su ürünleri üretim hedefinin 1 milyon ton olduğuna dikkati çekerek, çok güçlü bir balıkçılık filosunun yanı sıra çok kabiliyetli reis ve balıkçıların var olduğunu söyledi.

Su ürünlerinin üretimlerinin yanında ihracatın da rekor kırmaya devam ettiğini ifade eden Atalay, “Su ürünleri ihracatı 19 yılda yaklaşık 11 kat arttı ve 1 milyar doları geçti. Bugünkü hesaplamaya bakarsak inşallah bu sene 1,3 milyarı bulacak.” dedi.

Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Davut Toker de balıkçılığın Türkiye’de beşinci sektör olup 78 iş koluna kazanç ve ülke ekonomisine de katkı sağladığını söyledi.

Toker, Türkiye’de kişi başına balık tüketiminin yılda 6 kilogram olduğunu, bu rakamın Avrupa’da 24, dünyada ise 70 kilogram olduğunu aktardı.

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da katıldığı tören sonrası denize açılan balıkçılar, yasağın sona ermesiyle ağ atarak gece boyunca avlanacak.

“Denizlerimiz bereketli, ağlarımız balık dolu olsun Vira Bismillah”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, balık avı yasağının gece yarısı sona erdiğini belirterek, “Balıkçı tekneleri hazırlandı. Ağlar onarıldı. Son hazırlıklar tamamlandı. 15 Nisan’da başlayan balık avı yasağı bu gece yarısı saat 00.00’da bitiyor. Denizlerimiz bereketli, ağlarımız balık dolu olsun Vira Bismillah.” ifadelerini kullandı.

İlk gecenin bereketi

Kireçburnu açıklarında yaklaşık 500 metrelik ağ atan balıkçılar, ilk ağlarını “Hop” sesleri eşliğinde çekti.

İlk ağda yaklaşık 150 kilogram civarı barbun, sardalya, istavrit ve tekir balığı geldi. Teknenin reisi Oktay Saka, 4,5 aylık av yasağında sezonun hazırlıklarıyla uğraştıklarını, tekne ve ağ bakımı yaptıklarını söyledi.

Sezonun açılmasının kendileri için “doğum günü” olduğunu ifade eden Saka, ilk seferin deneme amaçlı olduğunu, acemilerin yetişmesi, personelin uyumu gibi konulara dikkat ettiklerini belirtti.

Bazı eksiklikleri tespit ettiklerini ve bu eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara başladıklarını anlatan Saka, “Bizim meslekte hata olmaz. Her şeyimizi tam yapmamız lazım. O amaçla bu ağı sardık. Şimdi limana gideceğiz ve sabah tekrar denize açılıp ağımızı atacağız.” dedi.

Trabzonlu balıkçılar bol miktarda istavritle kıyıya döndü 

Av yasağının sona ermesinin ardından “vira bismillah” diyerek denize açılan Trabzon’daki balıkçılar, istavrit bolluğuyla kıyıya döndü. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Balıkçı Barınağı’nda dün akşam saatlerinde düzenlenen 2020-2021 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış töreninin ardından denize açılan balıkçıların ağlarına, Karadeniz’in Trabzon, Giresun ve Hopa açıklarında istavrit balığı takıldı.

Saat 00.00 itibarıyla ağlarını denize bırakan balıkçıların avladıkları istavrit, teknelerle en yakın kıyıya ulaştırıldı. Buradan da soğuk hava deposu bulunan kamyonetlerle Trabzon Balık Hali’ne taşınan balıklar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kısa sürede tükendi.

Balıkçı Recep Denizer, AA muhabirine, bugünün yeni sezonun ilk günü olduğunu anımsatarak, balıkçı camiasına hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.

Yeni sezona istavrit ile başladıklarını ancak palamudun da bol olacağını ümit ettiklerini belirten Denizer, “Palamut için şu anda bir şey söylemek mümkün değil ama tahminler var. 3-5 gün geçtikten sonra güzel şeyler söyleyecek olduğumuzu düşünüyorum. Zonguldak tarafından güzel haberler geliyor, Sinop tarafından güzel haberler geliyor. Şu anda istavrit var, bir sıkıntımız yok. Halkımıza istavrit yedireceğiz şimdilik.” diye konuştu.

“Vatandaş bugün 20-25 lira arasında istavrit balığı yiyecek”

Balıkçı Bahadır Özsandıkçı da teknelerin ilk gün istavritle kıyıya döndüğünü, 5-10 gün sonra palamut bolluğunun başlamasını bekledikleri kaydetti.

“Vatandaşımız bu sene ucuza balık yiyebilecek öyle görünüyor ilk günden.” diyen Özsandıkçı, şöyle konuştu: “İstavrit var, 5-10 gün sonra palamut balığı başlar, akabinde hamsi gelir. Vatandaş bugün 20-25 lira arasında istavrit balığı yiyecek. İlerleyen günlerde 20 liraya düşmesi bekleniyor. Deniz suyu şu anda sıcak. Biraz daha balığın toplanması lazım. Bu sene sezon iyi olacak gibi görünüyor. Şu an itibarıyla Trabzon Hali’ne 1000 kasanın üstünde balık geldi, halen de gelecek var. Tahminim 1500-2000 kasayı bulur. Her kasada 15 kilogram balık oluyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *