Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı

Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, ülkesinin başkalarına saldırı, bölgesel ve uluslararası çatışma sahası olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. 

Kazimi, ‘Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı’nın açılış konuşmasını yaptı. Irak’ın geçmişte çeşitli sorunlar ve tehlikelerle karşı karşıya kaldığını dile getiren Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, “Konferans, dünyayla en iyi ilişkilerin geliştirilmesi için bakış açımızı yansıtıyor” dedi.

“Irak halkı, uluslararası destek sayesinde teröre galip geldi” diyen Kazimi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak olarak topraklarımızın başkalarına saldırı, bölgesel ve uluslararası çatışma sahası olmasını kabul etmiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Musul’a bağlı Sincar bölgesini ziyaret ettim. Sincar ve ülkemizin diğer her yerinde tüm tehlikelere rağmen hayatı normale döndürmek istiyoruz. Komşu ve dost ülkelerle savaş ve gerginliğe bir daha geri dönmeyiz. Aramızdaki ortaklık alanları çok fazla. İyi niyet ve iş birliği, bölgemiz ve dünya barışı için önemlidir.”

Irak’ta uluslararası yabancı yatırım için kapıları açtıklarını ifade eden Kazimi, söz konusu konferansta ekonomik iş birliği de hedeflediklerini sözlerine ekledi. Kazimi, 10 Ekim’de yapılacak erken seçimlerde uluslararası toplumdan destek istediklerini ve bunun olumlu karşılandığını kaydetti.

Konferansa katılanlar

‘Irak’a Komşu Ülkeler Konferansı’ bugün, 9 Arap, yabancı ülke ile Arap ve uluslararası kuruluşların katılımıyla Bağdat’ta başladı.

Konferansa katılanlar arasında, Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid Hamad el-Sabah, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gibi üst düzey liderler ve devlet görevlileri yer alıyor. Suudi Arabistan’dan ise Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi adına konferansa katılan heyte başkanlık ediyor.

Zirveye, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayef Al-Hacref ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da katılacak. İran ise zirveye katılmak üzere Dışişleri Bakanı Emir Abdullahian’ı gönderdi.

Konferansın başlamasından önce Irak Dışişleri Bakanlığı, Bağdat konferansının yatırım ve ekonomi bazında diyalog için bir zemin oluşturduğunu, konferansın ortak çalışma alanlarına odaklanacağını belirtti.

Iraklı kaynaklara göre, zirve katılımcıları ekonomik ortaklığın genişletilmesi, terörle mücadele, Irak’taki yeniden yapılanma projelerinin desteklenmesi ve Irak ile komşu ülkeler arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ile ilgili dosyaları tartışacak.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *