ABD istihbarat örgütlerine karşı açılan Kaşıkçı davasında karar

ABD istihbarat örgütlerine karşı açılan Kaşıkçı davasında karar

Knight First Amendment Enstitüsü ve Gazetecileri Koruma Komitesi, Kaşıkçı cinayetinde sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle, CIA, ABD Dışişleri Bakanlığı, FBI ve ABD’deki başka istihbarat örgütlerine dava açmıştı.

Washington DC Federal Temyiz Mahkemesi, istihbarat örgütlerinin, öldürülen Cemal Kaşıkçı’ya yönelik tehditlerden haberdar olduğunu gösteren kayıtların varlığını teyit etmek zorunda olmadığına hükmetti.

Mahkeme, kararın gerekçesinde, söz konusu kayıtların varlığının ya da yokluğunun teyit edilmesinin “ulusal güvenliğe ciddi zarar vermesinin beklenebileceğini” kaydetti.

Kayıtların yokluğunun “ABD istihbaratında bir kör nokta bulunduğuna” işaret edebileceği vurgulanan kararda, kayıtların varlığının teyit edilmesinin ise “ABD’nin belirli bir kişi hakkında, belirli bir zamanda istihbarat toplamak için nedene ve kaynaklara sahip olduğunu” göstererek bu istihbaratın kime karşı ve nasıl elde edildiğini ortaya koyabileceği yorumu yapıldı.

Mahkeme, kararını, Knight First Amendment Enstitüsü ve Gazetecileri Koruma Komitesinin (CJP) başvurusu üzerine verdi.

Enstitüsü ve CJP, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) çerçevesinde istihbarat örgütlerinin, tehditler konusunda Kaşıkçı’yı “uyarma görevlerini” yerine getirip getirmediklerinin açıklanmasını talep etmişti.

Taleplerinin yanıtsız kalması üzerine iki kurum, CIA, ABD Dışişleri Bakanlığı, FBI ve ABD’deki başka istihbarat örgütlerine dava açmıştı.

ABD’de FOIA yasası doğrultusunda yapılan taleplere, olası yanıt ulusal güvenliğe tehdit oluşturmadığı sürece kurumların yanıt verme zorunluluğu bulunuyor.

Kaşıkçı cinayeti

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre Kaşıkçı’nın barbarca yöntemlerle organize şekilde katledilmesinin üzerinden geçen bir yılda yaşanan gelişmelerin kronolojik özeti şöyle:

Kaşıkçı, 28 Eylül 2018 Cuma günü evlilik işlemleri için başkonsolosluk binasına gidince, cinayet planı devreye sokularak, işlemleri için 2 Ekim’e randevu verildi.

Bunun üzerine harekete geçen ve aralarında güvenlikçi, istihbaratçı ve adli tıpçının bulunduğu cinayet ekibi, farklı gruplar halinde İstanbul’a geldi.

Aynı gün erken saatlerde Londra’dan İstanbul’a dönen Kaşıkçı’dan, saat 13.08’de konsolosluk binasına yaya olarak girdikten sonra bir daha haber alınamadı.

Türkiye’ye farklı uçaklarla gelen 15 kişilik Suudi heyet, cinayetin ardından iki ayrı uçakla akşam saatlerinde Türkiye’den ayrıldı.

Kaşıkçı’nın başkonsolosluktan çıkmaması üzerine dışarıda kendisini bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve gazeteci Turan Kışlakçı’yı aradı. Konsolosluk önünde gece saatlerinde yapılan basın açıklamasıyla Kaşıkçı’nın kaybolduğu haberi, dünya ve Türkiye kamuoyuna duyuruldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın alıkonulduğuna dair iddiayla ilgili hemen soruşturma başlatırken, olayı inkar eden Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Kaşıkçı’nın binadan çıktıktan sonra kaybolduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “Cumhurbaşkanı olarak takibindeyim, kovalıyorum, buradan çıkacak sonuç neyse onu da dünyaya bizler bildireceğiz.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *