Fransa’daki gösterilerde antisemitizm tartışması

Fransa’daki gösterilerde antisemitizm tartışması

Fransa’da zorunlu aşı sertifikasına karşı ülke çapında düzenlenen gösteriler devam ederken, sivil toplum kuruluşları söz konusu eylemlerin antisemitizm destekçileri için bir sahneye dönüştüğü uyarısında bulunuyor.

Cumartesi günü 200’den fazla noktada yapılan gösterilerde aşı sertifikasını “Nazi sertifikası” olarak nitelendiren pankartların yanı sıra “Kim?” yazılı pankartlar da dikkatleri çekti.

Aşının zorunlu hale getirilmesini istemeyen çok sayıda eylemci, “Kim?” pankartlarıyla dünya çapında bir komplo düzenlenildiği ve bunun arkasında Yahudilerin bulunduğu imasını yaptı.

SOS Racisme derneği başkanı Dominique Sopo, “Beni şok eden, bu durumun açıktan ve tekrarla yapılıyor olması. Sarı Yelekliler eylemlerinde antisemitizm, kıyılarda kendilerine yer bulabilmişti. Şimdi ise bu pankartları taşıyanlar kendilerini açıktan gösteriyor ve diğerleri bu duruma itiraz etmiyor. Halbuki “Kim?” sloganlarının arkasında antisemit bir mana olduğu herkes tarafından biliniyor.” açıklamasını yaptı.

“Kim?” sloganı tartışması

Eylemlerde kullanımı gittikçe artan “Kim?” sloganı, 7 Ağustos’ta bir tartışma programı sırasında ortaya çıktı. Ülkenin en çok izlenen haber kanallarından birine katılan emekli General Dominique Delawarde, dünyadaki tüm büyük medya kuruluşlarının arkasında “ortak bir güç” olduğunu öne sürdü.

Programa katılan iktidar partisi temsilcisi, bu gücün kim olduğu yönünde ısrarlı soruları üzerine general, “Çok iyi bildiğiniz o topluluk” cevabını verdi. Bunun üzerinden programın sunucusu generalin yayından alınmasını istedi.

Olayın ardından bu soru göstericilerin sıkça kullandığı sloganlardan biri haline geldi. Irkçılık ve Antisemitizm’e Karşı Uluslararası Lig (LICRA) derneği, Metz kentinde “Kim?” pankartı taşıyan bir öğretmene ırkçılık suçlamasıyla dava açtı. Dava duruşmasının 8 Eylül’de yapılması bekleniyor.

Aşı sertifikası karşıtı gösteriler 6’ıncı haftasına girerken destekçileri de artıyor. Geçtiğimiz hafta cumartesi günü yapılan eylemlere polis verilerine göre 214 bin, organizatörlere göre ise 388 bin kişi katıldı.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *