Afganistan için yeni ‘anayasa’ hazırlanıyor

Afganistan için yeni ‘anayasa’ hazırlanıyor

Taliban’ın sözcülerinden Abulkahhar Belhi, “Anayasa hazırlanıyor, kurulacak sistem elbette kapsamlı bir sistem olacak.” dedi.

Taliban’ın Kültür Komisyonu’nda yer alan ve Afganistan’da savaş esnasında Taliban’ın sözcülerinden biri olan Abulkahhar Belhi, El Cezire’nin İngilizce servisiyle Afganistan’da kuracakları yönetimin yapısına dair hedeflerini içeren bir röportaj gerçekleştirdi.

Belhi, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid’in geçtiğimiz günlerdeki basın konferansında yanında yer almış ve Zebihullah Mücahid’in konuşmalarını İngilizceye tercüme etmişti.

Abdulkahhar Belhi röportajında şu açıklamalarda bulundu:

“Anayasa hazırlanıyor, kurulacak sistem elbette kapsamlı bir sistem olacak. Afganistan’ın başkenti Kabil olarak kalacak. Kabil Uluslararası Havaalanı’ndaki tahliye işlemleriyle ilgili Amerikalılarla temastayız.”

“Havaalanının dış noktaları bizde, içerisi ise onların -ABD’liler- kontrolünde, yaşanan kargaşa onların başarısızlığı.”

“Havaalanında yaşananlar çok üzücü. Herkese genel af ilan ettik, hiçbir Afganistanlının ülkeden ayrılmasına gerek yok. Yaşanan korkular yersiz ve temelsiz.”

“Siyasi bir çözüme varılmadan Kabil’e girmeyeceğimizi açıklamıştık. Fakat Kabil’deki hükümet güçlerinin dağılmasıyla Kabil’de bir karmaşa yaşandı. Kabil halkı, güvenliklerini sağlamamız için Kabil’e girmemizi istedi, biz de Kabil’e girdik.”

“İslam’ın emirleri doğrultusunda Afganistan’da kadınlar da erkekler de hayatın içinde yer alacak. İslam kadınların da erkeklerin de çocukların da haklarını korur.”

“Evlere baskınlar düzenlendiği gibi iddialar doğru değil. Olağan şekilde suçlularla mücadele sürüyor. Eğer bir Taliban mensubu birine haksızlık yaparsa onu yargılarız.”

“İnsanlar bizim terörist olduğumuza inandığını zannetmiyorum. Terörist olduğumuz propagandasını ABD zamanında herkese tehditle dayattı. Kendini savunmak terörizm değildir, biz kendimizi savunduk.”

(Mepa News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *