Yunanistan Başbakanı ile telefon görüşmesi: Göç konusunda çıkarlara dayalı işbirliği

Yunanistan Başbakanı ile telefon görüşmesi: Göç konusunda çıkarlara dayalı işbirliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı telefon görüşmesinde Afganistan’daki gelişmeler ve göç meselesini konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, görüşmede, her iki ülkede yaşanan orman yangınları dolayısıyla karşılıklı olarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Erdoğan, Türkiye’de orman yangınlarını kontrol altına aldıklarını, Yunanistan’ın orman yangınlarıyla mücadelesine de katkı vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Yunanistan Başbakanına, Ekonomik ve ticari ilişkilere dair Ortak Eylem Planında yer alan mekanizma ve projeler noktasında ilgili kurumlar arasındaki toplantıların başlamasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarını yeniden canlandırmak gerektiğini dile getirdi.

Afganistan’ın bir kez daha kritik bir dönemden geçtiğini belirten Erdoğan, Afganistan’da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini, kurulacak yeni hükümetin Afgan halkının çeşitliliğini yansıtacak şekilde kapsayıcı ve temsil edici olması gerektiğini, Taliban’ın bazı Cumhuriyet liderleriyle geçiş dönemi için görüşmelerde bulunmasını bu bakımdan umut verici bulduklarını ifade etti.

Erdoğan Miçotakis’e, Afganistan’da geçiş dönemi tesis edilemezse, zaten üst seviyelere ulaşan göç baskısının daha da artacağına, bu durumun herkes için ciddi bir meydan okuma teşkil edeceğine dikkat çekti.

Yunanlı Başbakanla görüşmesinde, Avrupa Birliği’nin Afgan halkına Afganistan’da ve Afganistan’a komşu ülkelerde, özellikle İran’da yardım etmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan ve İran’da gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgasının kaçınılmaz olduğunu, bu bakımdan İran’la temas halinde olduklarını ve İran’la sınırlarda ilave önlemler aldıklarını söyledi.

Erdoğan, Başbakan Miçotakis’e, göç konusunda iş birliğinin karşılıklı anlayış ve çıkarlara dayalı olarak ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nden 18 Mart Mutabakatından kaynaklanan yükümlülüklerini samimi bir şekilde yerine getirmesini beklediklerini de Miçatokis’e belirten Erdoğan, Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke ilan etmenin uluslararası yükümlülükleri ortadan kaldırmadığını, bu konuda samimi bir işbirliği sergilenmesini beklediklerini anlattı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *