Pençşir, Taliban’a direniyor

Pençşir, Taliban’a direniyor

Taliban’ın kontrole ele geçirmesi sonrası ise bir grup savaşçı ve politikacı kontrol altında olmayan ülkenin son köşesi ve ‘kalesi’ olarak adlandırılan Pençşir’den savaşacaklarını açıkladı. Taliban henüz bölgeye saldırmış değil.

PENÇŞİR VADİSİ 1980’LERDEN BERİ TALİBAN’A KARŞI DİRENİŞİN KALESİ

Kabil’in kuzeyinde, Hindu Kush’ta bulunan Pençşir vadisi, önce 1980’lerde Sovyetlere, ardından 1990’larda Taliban’a karşı on yıllar boyunca bir direniş kalesiydi. Hala o yılların savaşlarından kalma paslanan tanklarla dolu.

Orada doğup savaşmak üzere eğitilen başkan yardımcısı Amrullah Salih, Taliban’ın fiilen bir kenara attığı anayasaya göre kendisini “bekçi” devlet başkanı ilan ettikten sonra bu rolü tekrar üstleneceğine söz verdi.

Pençşir Aslanı olarak anılan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül saldırısından 2 gün önce 9 Eylül 2001 tarihinde öldürülmüştü. Taliban’a karşı en büyük direnişi gösteren Tacik asıllı Şah Mesud, Pençşir’i de bir direniş kalesine çevirmişti.

‘PENÇŞİR ASLANI’NDAN DİRENİŞ ÇAĞRISI

Öldüğünde 12 yaşında olan oğlu Ahmed Mesud şimdi Pencşir’de Taliban ile mücadeleye hazırlanıyor. Ahmet Mesud Taliban’a teslim olmayan tek bölge olan Pencşir’de “Direnişe katılın” çağrıları yaptı, ülkenin pek çok noktasında gösteriler başladı.

Oğul Mesud, “Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz” dedi.

Afganistan’da Taliban’dan nefret eden pek çok kişi var ve son 20 yılda yaşananlar, onların kendilerini güvende görmemesi gerektiğini güçlü bir şekilde hatırlatıyor.

Diğer taraftan Taliban, 2001’deki ABD liderliğindeki işgalin ardından, reform yapıp yavaş yavaş iktidara geri dönmeden önce neredeyse tamamen yok edildi. Hareketin gücünün bir kısmı, katı vizyonlarının Afganistan’daki bazılarıyla paylaşılıyor olması.

Siyasi analistler, herhangi bir uzun vadeli direniş hareketinin de aynı dinamikten yararlanacağını düşünüyor. Çünkü, Afganistan’da Taliban yönetimi altında yaşamaya zorlanabilecek, ancak bunu asla kabul etmeyecek pek çok kişi bulunuyor. Örneğin, son birkaç gün,ülke başkent Kabil’de ve doğu Afganistan’da devrilen cumhuriyetin bayrağını savunmak için kadınların protesto gösterilerine tanık oldu.

TALİBAN’DA BİR GRUP KADIN SOKAKLARA ÇIKTI

Bu insanlar, Taliban’ın kan dökme konusundaki uzun geçmişine ve muhalifleri acımasızca bastırmasına rağmen sokaklara çıktı. Celalabad kentinde silahlı kişilerin Taliban pankartını indiren grubu dağıtması sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

AFGANİSTAN’IN TACİKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ: DİRENİŞÇİLERİN KALESİ OLABİLİR

Öte yandan, eski bir üst düzey güvenlik yetkilisi ve Afganistan’ın Tacikistan Büyükelçisi olan Korgeneral Zahir Aghbar, Pençşir’de savaşmak isteyenler için bir üs oluşturacağını söyledi.

Aghbar, “Pençşir, insanları köleleştirmek isteyen herkese karşı güçlü duruyor. Taliban’ın savaşı kazandığını söyleyemem. Hayır, Taliban ile hain görüşmelerden sonra görevi bırakan sadece Eşref Gani’ydi”dedi.

TALİBAN PENÇŞİR’E HALA SALDIRMADI

Bununla birlikte Pençşir’in Himalayalar’ın kenarında yer alan coğrafyası, onu doğal bir kale haline getiriyor ve Taliban, Afganistan’daki ışıklandırmalarına ve devasa silah, mühimmat, araç ve diğer askeri malzemeleri ele geçirmesine rağmen şimdilik vilayete saldırmadı.

Uzmanlara göre bu durum birçok nedeni olabilir. Bir önceki Taliban hükümeti o kadar hızlı çöktü ki, Taliban zamanını yeni kuracağı rejimi yapılandırmak için kullanıyor olabilir.

İkinci bir neden ise Pençşir’e geri çekilmenin, en azından şimdilik, askeri olduğu kadar siyasi görünmesi de olabilir. Orada saklanan ve savaşmaya söz veren tarihi Taliban karşıtı Kuzey İttifakı’nın mevcut liderleri, bir gerilla kampanyası planlamanın yanı sıra yeni hükümette bir hisse için teklif veriyor olabilir.

TALİBAN YÖNETİCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Bazı Taliban yöneticileri 20 yıl boyunca bir ayaklanmaya öncülük ettikten sonra bir ülkeyi yönetmeye geçişin zor olacağını kabul etti. Bu nedenle Taliban’ın yeni liderleri, kapsayıcı bir hükümetin daha fazla meşruiyet ve barış içermesi gerektiğini düşünüyor olabilir.

Öte yandan Taliban, eski rejim döneminde görevde olan sağlık bakanı ve Kabil belediye başkanından görevde kalmalarını istedi. Şu anda eski barış elçisi Abdullah Abdullah ile birlikte yeni hükümetin şekli konusunda müzakerelere öncülük eden eski cumhurbaşkanı Hamid Karzai’ye kabine görevi teklif edilebileceğine dair söylentiler de bulunuyor.

Aghbar, Taliban’ın “başkalarının barış ve uyum içinde yaşamasına izin verirlerse” tüm Afgan gruplarını temsil edecek bir koalisyon hükümetinin parçası olabileceğini söyleyerek anlaşma seçeneklerine işaret etti. Ancak, bu gerçekleşmezse herhangi bir Taliban karşıtı direnişin ciddi bir şekilde yeniden savaşmaya başlama seçeneği hala açık olacak.

TALİBAN KARŞITI GRUPLARIN DIŞARIDAN DESTEKLENMESİ ZOR

Diğer taraftan, siyasi analistler Taliban karşıtı grupların yabancı ülkeler tarafından desteklenmesini şu an için olası görmüyor. Taliban liderlerinin operasyonlar yürütmesi ve savaşçıların Pakistan sınırında dinlenmeleri için kalıcı bir üssü vardı. Afganistan’ın diğer komşularından hiçbiri, en azından şimdilik, Taliban karşıtı bir hareketi desteklemeye aday değil.

Öte yandan, Taliban Amerika’nın bölgesel rakiplerinin birçoğu da dahil olmak üzere müttefiklerinin gizli desteğiyle kendilerini finanse etti.

ABD, Afganistan’dan uzaklaşmaktan başka bir şey olmadığını açıkça belirtti. Saleh ve müttefikleri muhtemelen önemli bir dış destek bulmakta zorlanacaklar.

TALİBAN SÖZCÜSÜ: OPERASYON PLANLARI HAZIR

Türkiye gazetesine konuşan Taliban sözcülerinden Suheyl Şahin, Taliban’ın kontrolü dışında kalan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud önderliğinde yeni bir muhalefet merkezine dönüşen Pençşir’e dönük operasyon planlarının hazır olduğunu ifade etti. Şahin “Oraya girme gücümüz var. Ancak kan dökmek istemiyoruz. Müzakere ve barışçıl yolları tüketmeden silah kullanmayacağız” ifadelerini kullandı.

(KARAR)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *