Malezya basınındaki haberlere göre, Kuala Lumpur’daki kraliyet sarayı Istana Negara’dan yapılan açıklamada, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah’ın, İsmail Sabri’yi ülkenin yeni başbakanı olarak atadığı bildirildi.
Malezya’da eylülde yapılacak güven oylamasında çoğunluğu sağlayamayacağını öngördüğü için başbakanlıktan istifa eden Muhyiddin Yasin’in yerine atanan İsmail Sabri’nin yarın yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.
İsmail Sabri Yakub kimdir?
Siyasi kariyerine 2004’te Birleşik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) partisinden milletvekili seçilerek başlayan İsmail Sabri Yakub, eski Başbakan Necip Rezak döneminde sırasıyla Gençlik ve Spor, İç Ticaret, Tarım ve Kırsal ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı yaptı.
61 yaşındaki İsmail Sabri, Muhyiddin’in başbakanlığında Savunma Bakanı olarak kabineye girdi ve 7 Temmuz’da Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi.
Bakanlığı döneminde uyguladığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının salgınla mücadelede etkili olmasıyla birlikte İsmail Sabri’nin adı öne çıktı.
Malay milliyetçiliğini savunan İsmail Sabri bundan önce, ülkedeki Malayların diğer etnik gruplar karşısında ekonomik üstünlük sağlaması gerektiğine yönelik söylemleri nedeniyle tepki çekmişti.
Muhyiddin Yasin’in istifası
Görevine 1 Mart 2020’de başlayan Malezya Başbakanı Muhyiddin, iktidar partilerinden Birleşik Malay Ulusal Örgütünün (UMNO) hükümete desteğini çekmesi ve eylülde yapılacak güven oylamasında Meclis çoğunluğunu elde edemeyeceği öngörüldüğü için 16 Ağustos’ta Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah’a istifasını sunmuştu.
Malezya Kralı, Muhyiddin’in istifasını kabul etmiş ve Meclis çoğunluğunu sağlayacak yeni başbakan belirlenene kadar Muhyiddin’i “geçici başbakan” atamıştı.
Başbakan adayının hükümet kurulabilmesi için 222 sandalyeli parlamentoda en az 111 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.
UMNO, Malezya İslam Partisi (PAS) ve Muhyiddin’in başkanlığını yaptığı Malezya Birleşik Yerli Partisi (BERSATU) başta olmak üzere toplam 114 milletvekili İsmail Sabri’yi başbakan olarak destekliyor.
Muhalefetten de 100’ün üzerinde milletvekilinin ise ana muhalefet lideri Enver İbrahim’i desteklediği biliniyor.
Anayasal monarşiyle yönetilen Malezya’da hükümetin istifası veya meclis çoğunluğunu kaybetmesi durumunda Kral, çoğunluğu sağlayacağını düşündüğü bir milletvekilini başbakan olarak atama veya erken seçim ilan etme yetkisine sahip.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *