ABD: Havalimanının ötesine geçemiyoruz

ABD: Havalimanının ötesine geçemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Afganistan’ın başkenti Kabil’den tahliyelere ilişkin, “Havalimanı ötesine geçecek kaynağımız yok.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan şimdiye kadar 7 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Şu an havalimanında işlemleri tamamlanan 6 bin kişinin olduğunu dile getiren Price, bu kişilerin de kısa sürede uçaklara bineceğini ve tahliye edileceğini belirtti.

Price, tahliye işlemlerini hızlandırmak içinse Kabil’e daha fazla konsolosluk çalışanı gönderdiklerini, bazı konsolosluk çalışanlarının ise transit işlemleri için Katar ve Kuveyt’e gönderildiğini ifade etti.

Tahliye için havalimanına erişemeyenlerin durumuna ilişkin de değerlendirmede bulunan Price, “Havalimanı ötesine geçecek kaynağımız yok.” diye konuştu.

Pentagon: Afganistan’da kaç Amerikalı olduğunu bilmiyoruz

Önceki gün ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada ise Afganistan’da kaç tane Amerikan vatandaşı bulunmadığını bilmediklerini belirterek “Kesinlikle binlerce Amerikalı olduğunu düşünüyoruz. Kesin bir sayımız yok. Kabil yakınlarında en iyi tahminin 5 ila 10 bin arasında olduğunu söyleyebilirim.” demişti.

Kirby, Dışişleri Bakanlığının Amerikalılara sıraya girip havalimanına nasıl gidecekleri konusunda tavsiyede bulunan bir mesaj yayınladığını bildirmişti.

Afganistan’da bekleyen tüm Amerikalıları başkent Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanına yönlendiren Sözcü, “Uçuş işlemlerini yaptırmak için havalimanına hareket etmeye başlayabilirler.” demişti. Pentagon Sözcüsü daha önceki bir konuşmasında da, Kabil’den tahliyelerin 31 Ağustos’a kadar süreceğini bildirmişti.

20 yıldır ABD ve Nato ittifakının işgal altında tuttuğu Afganistan’da, Taliban’ın ülke genelinde gücünü artırması üzerine, işgalci güçler Mayıs ayında ülkeden çekilme kararı almıştı. Taliban, geçtiğimiz Pazar günü Kabil’e girdiğinde başta Afgan cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden kaçmış, ABD ve Nato’nun son kalan güçleri de atar topar ülkeden ayrılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *