7. şehir merkezini ele geçiren Taliban’a ‘masaya dön’ çağrısı

7. şehir merkezini ele geçiren Taliban’a ‘masaya dön’ çağrısı

34 vilayetten oluşan Afganistan’da 7. kent merkezini ele geçiren Taliban’a, BM yetkilisi Michelle Bachelet, barış masasına gelmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan’daki çatışmaların yeni bir insani krize neden olacağı uyarısında bulundu. Michelle Bachelet, Taliban’dan, saldırılarına son vermesini ve müzakere masasına dönmesini istedi.

BBC’nin haberine göre, Bachelet, “Tüm taraflar müzakere masasına dönmediği ve barışçıl bir siyasi anlaşmaya varılmadığı sürece, çok sayıda Afgan için zaten çok kötü olan durum daha da kötüleşecek” iddiasında bulundu.

7. vilayet merkezi de Taliban’da

Taliban ise Afganistan’da bir vilayet merkezini daha ele geçirdiğini açıkladı. Farah’ın da el geçirilmesiyle, Afganistan’da Taliban’ın kontrolündeki vilayet merkezlerinin sayısı 7’ye yükseldi.

Farah Vilayet Meclisi üyesi Shahla Abubar, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Taliban birlikleri, bugün öğleden sonra güvenlik güçleriyle kısa süren bir çatışma sonrası kente girdi. Valilik binasını ve emniyet müdürlüğünü ele geçirdiler” dedi.

Taliban dün de Samangan vilayetinin merkezi Aybak’ı ele geçirmiş ve hükümetle ateşkes konusunda bir anlaşma olmadığını duyurmuştu.

Pazar günü şiddetli çatışmalar sonrası ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz, Sar-i Pol ve Talokan’da kontrolü sağlayan Taliban güçleri, daha önce de Nimroz vilayetinin merkezi Zaranc ile Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan’ı ele geçirmişti.

Afganistan, 34 vilayetten oluşuyor.

ABD’nin Afganistan Temsilcisi Halilzad, Taliban’la Doha’da görüşecek

Öte yandan ABD Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, çatışmaların durması için temaslarda bulunmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya gönderildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Halilzad, Taliban’a saldırılarını durdurması ve bir siyasi anlaşmaya varılması için baskı yapacak.

Halilzad’ın Afgan yetkililer ve Taliban temsilcileri ile önümüzdeki birkaç gün müzakereler yürütmesi bekleniyor.

Afgan Ulusal Uzlaşı Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah liderliğindeki heyetin de Doha’ya gittiği bildirildi.

Eşref Gani, ABD’yi sorumlu tutmuştu

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, geçen hafta yaptığı açıklama ülkede güvenlik durumunun kötüleşmesinden, “birden askerlerini çekme” kararı alan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *