ABD, Afganistan’da bombardımana devam etti

ABD, Afganistan’da bombardımana devam etti

Afganistan’ın kuzeyindeki Cüzcan vilayetinde ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının, ilerlemekte olan Taliban mevzilerini bombaladığı ileri sürüldü. Açıklamayı Afgan Savunma Bakanlığı yaptı.

ABD bombaladı, Afgan hükümeti açıklama yaptı

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, basına yaptığı açıklamada, ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığını aktardı. Saldırıda 200’den fazla militanın öldürüldüğünü ileri süren Aman, Taliban’a ait çok sayıda silah ve mühimmatın da imha edildiğini savundu. Taliban’dan ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Öte yandan dün öğle saatlerinde Afgan basınında, ABD Başkanı Joe Biden’ın Taliban’a karşı B-52 uçaklarının kullanılması talimatını verdiği haberleri yer almıştı.

Taliban, vilayet merkezlerini ele geçiriyor

Taliban, yaklaşık iki hafta önce başlattığı saldırıların ardından Cüzcan’ın merkezi Şibirgan şehrini dün öğleden sonra ele geçirmişti.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Taliban’ın ABD ve Afgan hükümetinin tekliflerine yanaşmamasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı. Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu.

Güneyde Helmand, kuzeydoğuda Badahşan, Tahar, Kunduz, kuzeyde Sar-i Pul ve batıda Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın taarruzu altında. Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80’den fazlasını kontrol ettiğini belirtiyor.

Savaş uçakları ve bombardıman uçaklarıyla Afganistan hükümetine destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda tamamen biteceği öngörülüyor.

Geçen hafta, Taliban’ın ele geçirdiği Leşkergah kentini geri almak için ABD ve Afgan ordusunun Taliban mevzilerini yoğun bombardımana tuttuğu bildirilmiş, Birleşmiş Milletler kentte dün en az 40 sivilin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Taliban, vilayet merkezi Şibirgan’ı ele geçirdi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *