Devlet Televizyonu Genel Müdürünü görevden aldı

Devlet Televizyonu Genel Müdürünü görevden aldı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in Tunus Devlet Televizyonu Genel Müdürü Lesad Dahiş’i görevden aldığı açıklandı. Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi partileri ve Tunus Yaşamı Derneği hakkında da soruşturma başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Said‘in Devlet Televizyonu Genel Müdürü Dahiş‘in görevden alınması için karar çıkardığı belirtildi.

Said’in Dahiş’in yerine Avatıf ed-Dali’nin geçici olarak kanalı yönetmekle görevlendirildiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Said, devletin parasının yağmalandığı yönünde açıklama yaparak, söz konusu meblağın geri alınması ve ilgili kişilere para cezasının verilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığını tarafından paylaşılan videoda, Cumhurbaşkanı Said’in Kartaca Sarayı’nda Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkanı Semir Macul ile görüştüğü bildirildi.

Ulusal Rüşvet ve Yolsuzluğu Tespit Komitesince bir rapor yayımlandığını kaydeden Said, ülkedeki 460 kişinin devletin parasını yağmaladığını ve yağmalanan miktarın 13,5 milyar Tunus dinar ( yaklaşık 4.8 milyar dolar) olduğunu ifade etti.

Said, uzlaşma çağrısında bulunarak, devletin parasını yağmalayanların isim listesini elinde bulundurduğunu sözlerine ekledi.

Nahda Hareketi ve Tunus’un Kalbi partileri hakkında soruşturma

Tunus İlk Derece Mahkemesi Başsavcısı Muhsin ed-Dali, Tunus resmi ajansı TAP’a siyasi partiler ve bazı devlet kurumları hakkında açılan soruşturmaya ilişkin bilgi verdi.

Dali, Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi partileri ve Tunus Yaşamı Derneği hakkında “seçim kampanyası için dış kaynak temin etmek ve seçim kampanyasını finanse etmek için kaynağı bilinmeyen fonları kabul etmek” suçlamalarıyla soruşturma açıldığını belirtti.

Başsavcı, Hakikat ve Haysiyet Komisyonu hakkında “dolandırıcılık” şüphesiyle, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Heyeti (INLUCC) ile ilgili Şevki et-Tabib başkanlığı döneminde heyete ait fonların kötüye kullanıldığı şüphesiyle soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Dali, ayrıca Tunus Hava Yolları Kurumu hakkında da İlyas Menkibi döneminde uçak motorlarının satın alınmasıyla ilgili “yolsuzluk” şüphesiyle soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Heyeti, Tunus’ta 14 Ocak Devrimi ile başlayan yolsuzluk ve rüşvetle mücadele çalışmaları neticesinde 24 Kasım 2011’de kurulmuştu. Şevki Tabib ise heyet başkanlığına Ocak 2016’da getirilmişti.

Hakikat ve Haysiyet Komisyonu, Tunus’ta 2011 yılında devrimle görevden uzaklaştırılan Zeynelabidin bin Ali rejimi ve öncesinde devlet tarafından mağdur edilenlerin haklarının iadesi, sorumluların cezalandırılması ve “ülkenin tarihiyle barışması” amacıyla 2013’te kurulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *