İsrail, Şam Kapısı’nı “kapalı askeri bölge” ilan etti

İsrail, Şam Kapısı’nı “kapalı askeri bölge” ilan etti

İsrail güçlerinin, çok sayıda Yahudi yerleşimcinin düzenlediği yürüyüş için işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Şam Kapısı’nın olduğu alanı kapattığı belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler, “Tişa BeAv” adını verdikleri matem günüyle eş zamanlı olarak, Şam Kapısı’ndan Mescid-i Aksa’nın güneybatı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’na doğru yürüdü.

İsrail güçleri ise gösteri öncesinde Şam Kapısı’nın olduğu alanı boşaltarak, burayı kapalı askeri bölge ilan etti. En az 3 Filistinliyi gözaltına alan ve içlerinden birini de darbeden İsrail güçleri, alandaki gazetecilere de müdahale etti.

İsrailli aşırılık yanlısı Yahudi örgütler, sözde Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul ettikleri ve “Tişa BeAv” adını verdikleri matem günü dolayısıyla 18 Temmuz’da Mescid-i Aksa’ya yoğun katılımlı baskın düzenleme çağrısında bulunmuştu.

Şeyh Cerrah’taki gösteriye müdahale

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde düzenlenen barışçıl gösteriye müdahalede bulundu.

Mahallede toplanan bir grup Filistinli, Şeyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılma politikasını eleştiren pankartlar taşıdı. Göstericiler, söz konusu mahallelerin sakinlerine destek sloganları attı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail güçleri göstericilere ses bombasıyla müdahale etti. Ses bombalarından biri yaşlı bir kişinin sırtına isabet etti.

İsrail yönetimi, uzun zamandır Şeyh Cerrah ve Batn el-Heva mahallelerinde çok sayıda Filistinli aileyi evlerinden zorla çıkarıp buralara Yahudi yerleşimcileri yerleştirme planı yapıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *