Mühimmat deposunu yağmaladılar

Mühimmat deposunu yağmaladılar

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Kwazulu Natal eyaletinde, bir mühimmat deposundaki yaklaşık 1,5 milyon mermi yağmacıların eline geçti. Olaylarda ölü sayısı da 212’ye yükseldi.

News24’ün haberine göre, Durban kentinde bir silah ithalatçısı firmaya ait depodaki mühimmat dolu konteynırı soyan yağmacılar kayıplara karıştı

Güvenlik güçleri değişik kalibrelerdeki 1,5 milyondan fazla merminin bulunması için yoğun çalışmalar sürdürüyor.

Kwazulu-Natal sakinleri, yağma ve şiddet olayları neticesinde ürün tedarik zincirinde yaşanan aksamalardan dolayı gıda ve akaryakıt kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıya.

Yağmacıların hedefi olmaktan kurtulmuş market ve akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Öte yandan ülkedeki petrol rafinerilerinin yüzde 35’inden sorumlu olan Shell ve BP, yağma olaylarından dolayı akaryakıt tedarikini sınırlandırmıştı.

Gaz sağlayıcı Afrox firması da Kwazulu-Natal’daki operasyonlarını geçici süreyle askıya almıştı.

Cumhurbaşkanlığı Bakan Vekili Khumbudzo Ntshavheni yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin eyaletin ana arterlerinden N2 ve N3 otoyollarının güvenlik güçlerince kontrol altına alındığını bildirdi.

Güvenlik güçleri ayrıca gıda ve akaryakıt konvoylarına koruma sağlayacak.

Gösteriler ayaklanmaya dönüşmüştü

Hakkında 15 ay hapis cezası verilen eski Cumhurbaşkanı Zuma’nın affedilmesi talebiyle 9 Temmuz’da başlatılan protestolar, kısa sürede şiddet olayları içeren ayaklanmalara dönüştü.

Kwazulu-Natal eyaletinin Durban ve Pietermaritzburg kentleri ile Gauteng eyaletinin Johannesburg kentinde çok sayıda mağaza ve iş yeri yağmalandı.

Zuma; yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamanın da aralarında olduğu 16 ayrı suçtan yargılanıyor.

29 Haziran’da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılan Zuma, bu karara karşı dirense de 8 Temmuz’da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

Olaylarda ölü sayısı 212’ye yükseldi

Hükümetten yapılan açıklamada, ülkenin Gauteng ve Kwazulu Natal eyaletlerinde yaşanan yağma ve şiddet olaylarında 212 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Olaylarla ilgili yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın bu akşam Türkiye saatiyle 21.30’da ulusa sesleniş konuşması yapacağı bildirildi.

Kwazulu Natal’da istikrarsızlık sürüyor

Gauteng’de bugün olayların yatıştığı görülürken ülkenin en büyük kenti Johannesburg’da da hayat büyük oranda normale döndü.

Olayların başlangıç noktası Kwazulu Natal’da ise istikrarsızlık sürüyor.

Güney Afrika’nın Hint Okyanusu’na açılan kapısı Durban’da, yağmalardan kurtulan marketlerin önünde yüzlerce metreyi bulan kuyruklar oluştu.

Yağmalar nedeniyle ürün tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, gıda ve akaryakıt kıtlığı tehdidini beraberinde getiriyor.

Eyaletin birçok bölgesinde elektrik kesintileri devam ediyor. Ülkenin en büyük elektrik sağlayıcı firması Eskom, eyalet genelinde onarım çalışmaları yürütüyor.

Kwazulu-Natal’da toplam 180 kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.

Olayların çıkış noktası: Jacob Zuma

Güney Afrika’yı 2009-2018’de yöneten Jacob Zuma’nın, devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma’nın, 1999’da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005’te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018’de devlet başkanlığından istifa etmişti.

Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 ayrı suçlamadan davaları devam eden Zuma, 29 Haziran’da Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zuma, mahkemenin aldığı bu karara karşı dirense de 7 Temmuz’da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

79 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı, nakledildiği Estcourt Cezaevi’nde, Kovid-19 önlemleri kapsamında 14 günlük karantinaya alınmıştı.

9 Temmuz’da Zuma’nın serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirilen gösteriler kısa sürede yağma ve şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *