İsrail askerleri, Yahudi yerleşimci şiddetinin durdurulmasını istedi

İsrail askerleri, Yahudi yerleşimci şiddetinin durdurulmasını istedi

İşgal altındaki Batı Şeria’da görev yapmış yaklaşık 100 İsrail askeri, İsrail Savunma Bakanı ve İsrail İç Güvenlik Bakanı’ndan, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddeti durdurmasını istedi.

İsrail Ordu Radyosu’nda yer alan habere göre, askerlik hizmetini yeni tamamlamış yaklaşık 100 İsrail askeri, Batı Şeria‘da görevleri sırasında yaşadıkları ile ilgili Savunma Bakanı Gantz ve İç Güvenlik Bakanı Lev’e mektup gönderdi.

Mektupta imzası bulunan eski askerler, Yahudi yerleşimci şiddetine karşı koyma sorumluluğunun Gantz ve Lev’e ait olduğunu belirterek “yerleşimci şiddeti olgusuna karşı” harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

İsrail devletinin yıllardır zımni desteğiyle Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddetin arttığı kaydedilen mektupta, “Orada görev yapan biziz ve sahada o şiddetin nasıl olduğunu bizzat gördük. ” ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, geçen yıl yerleşimci şiddeti olgusunun “özel mülke zarar verme, taş atma, Filistinlilere yönelik fiziksel şiddet ve aktivistlere ve (İsrail) güvenlik güçlerine saldırı” şeklinde tezahür ettiği ve yoğunlaştığı ifade edildi.

Eski askerler mektuplarını şöyle tamamladı: “Onları (Yahudi yerleşimcileri) savunmak için gönderilen biziz, ama onlara karşı koyacak araçlarımız yoktu.”

İsrail’in Maariv gazetesinin haberine göre de, söz konusu mektupta imzası olan görevini yeni tamamlamış İsrail askerleri mektubu gönderdikten sonra yaptıkları basın açıklamasında, İsrail Savunma Bakanlığı verilerine göre 2020’de Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimciler tarafından uygulanan 42’si İsrail polisi ve askerlerine yönelik olmak üzere 370 şiddet olayının rapor edildiğini belirttikleri kaydedildi.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria’da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

İsrail, bu yıl Kudüs’te 62 bina yıktı

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Bakan Hedmi, Ürdün’ün Filistin Büyükelçisi Muhammed Ebu Vendi’yi Ramallah’taki makamında kabul etti.

Kabul sırasında açıklamalarda bulunan Hedmi, Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinli ailelerin evlerinden zorla tahliye tehdidinin hala devam ettiğini, Batn el-Heva Mahallesi’nde 86 ailenin tahliye tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi’ndeki Bustan semtinde ise 100 evin yıkımla tehdit edildiğini söyledi.

Filistinlilerin evlerinin yıkılması yönünde tehlikeli tırmanış, evleri tahliye etme planları, tutuklamalar ve şehirde yeni gerçekleri empoze etme girişimleri olduğuna dikkati çeken Hedmi, İsrail’in, yılbaşından bu yana Kudüs’te 62 binayı yıktığını söyledi.

Hedmi, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya baskınları, oradaki nöbetçileri ve namaz kılanları tahliye etme emirleri, kazılara devam etmesi, restorasyon çalışmalarını engellemesi gibi Mescid-i Aksa’daki ihlallerinin tırmanmasının tehlikeli boyutlarda olduğunu aktardı.

Büyükelçi Ebu Vendi de ülkesinin, kutsal şehrin kimliğini, Hristiyan ve Müslümanlara ait kutsallıkları savunmaya devam ettiğini ve İsrail’in şehrin karakterini ve kimliğini değiştirmeye yönelik tüm uygulamalarını reddettiğini söyledi.

İsrail yönetimi, uzun zamandır Şeyh Cerrah ve Batn el-Heva mahallelerinde çok sayıda Filistinli aileyi evlerinden zorla çıkarıp buralara Yahudi yerleşimcileri yerleştirme planı yapıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *