Hindistan’da 12 bakan istifa etti

Hindistan’da 12 bakan istifa etti

Hindistan’da yapılan kabine değişikliği kapsamında aralarında Sağlık ve Adalet bakanlarının da bulunduğu 12 bakan istifa etti. İstifaların, 2022’de yapılacak seçimlere yönelik olduğu düşünülüyor.

Sağlık Bakanı Harch Vardhan, nisan ve mayıs aylarında zirveye ulaşan Covid-19 salgını sırasında hastanelerde yatakların, tıbbi oksijen ve ilaçların tükenmesi sebebiyle ağır eleştiriye uğramıştı.

Hukuk, Adalet ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ravi Shankar Prasad da istifa eden siyasetçilerden. Prasad, geçtiğimiz aylarda getirdiği yasa değişikliği nedeniyle yabancı sosyal medya şirketleriyle anlaşmazlığa düşmüş, sosyal medya şirketleri ve gizliliğin korunmasını savunanlar tarafından, yasanın hükümeti eleştiren paylaşımları yazanların ifşa edilmesini zorlayabileceği nedeniyle eleştiriye uğramıştı.

Yeni yasa nedeniyle şifreleme sisteminin kırmaya zorlanmaktan endişe eden Whatsapp değişikliği mahkemeye taşımıştı. Sosyal medya şirketlerinden Twitter da geçtiğimiz aylarda çiftçilerin protestoları sırasında hükümetin hesap ve gönderilerin engellenmesini talep etmesi nedeniyle anlaşmazlık yaşamıştı.

Başbakan Narendra Modi’ye yakın isimlerden olan Prasad’a iktidardaki Hindistan Halk Partisi’nde (Bharatiya Janata Partisi’nde – BJP) önemli bir görev verileceği açıklandı.

İstifa eden diğer önemli bakanlar arasında Eğitim Bakanı Ramesh Pokhriyal Nishank ile Çevre, Orman, İklim Değişikliği, Bilgi, Yayın ve Ağır Sanayi Bakanı Prakash Javadekar da bulunuyor.

Kabine değişikliği 2022’deki eyalet seçimlerine yönelik

Büyük kabine değişikliğinin altında 2022 yılında yedi eyalette yapılacak seçimler yatıyor. Yedi eyaletin altısında Modi’nin partisi BJP iktidarda. Ancak bu yılın başında yapılan seçimlerde önemli eyaletlerden Batı Bengal’de Başbakan Modi gücünü korumayı başaramazken, kuzeydoğudaki Assam’da iktidarda kalmayı başardı.

Modi’yi eleştirenler başbakanın popülerliğinin azalmasının en büyük sebebinin pandemi olduğuna dikkat çekiyor.

Ocak ayında salgına karşı zafer ilan eden Modi, kitlesel dini törenlere ve siyasi toplanmalara izin vererek Covid-19 salgınının hızla yayılmasına ve yeni Delta varyantının ortaya çıkmasına neden olmakla eleştiriliyor. Eleştirilerde ayrıca hükümetin zaten mali açıdan yeterince desteklenmemiş sağlık sistemini yeni bir dalgaya karşı hazırlamadığının da altı çiziliyor.

Hindistan, Covid-19 nedeniyle yaşanan ölümlerde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Son verilere göre ülkedeki can kaybı 403 bini geçmiş durumda. Ancak uzmanlar yanlış ya da eksik kayıtlar göz önüne alındığında bu rakamın çok daha yüksek olabileceğini belirtiyor.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *