20 yıllık Afganistan işgali için “Kazanılamamış savaş” ifadesi

20 yıllık Afganistan işgali için “Kazanılamamış savaş” ifadesi

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Afganistan’ı ABD işgalinin sona ermesiyle “bir zafer ilanı” yapmayacaklarını söyledi, işgal için “Bu, 20 yıllık askeri olarak kazanılamamış bir savaş.” dedi. Afganistan’a verdikleri askeri zarardan da söz etmeyen Psaki, ABD için çalışan Afganları da ülkeden çıkaracaklarını bildirdi.

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Psaki, ABD ordusu ile Afganistan’ın işgalinden bu yana çalışmış olan çoğunluğu tercümanlardan oluşan Afganların özel vize süreçlerine hız verdiklerini söyledi.

Psaki, “Kongre ile de yakın çalışıyoruz bu konuda. Binlerce Afganı aileleri ile birlikte ülke dışına çıkarmak üzere bir planlama yaptık. Bu planlamada ABD’deki bazı askeri üsler ve üçüncü ülkeler belirledik. Askerlerimiz tamamen çekilmeden bu Afganlar üçüncü ülkelere taşınacak.” diye konuştu.

Hangi ülkelerden bahsettiği konusunda detay vermeyen Psaki, bu taşınma sürecinin ise ağustos itibariyle başlayacağını kaydetti.

ABD’nin Pasifik’teki Guam adası dahil, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ın da Afganların geçici olarak götürüleceği ülkeler olduğu iddia ediliyor.

ABD’nin çekilmesinden sonra Afganistan’daki durumun oldukça zor olacağını zaten beklediklerini öne süren Psaki, “Bugün aldığımız kararı (Afganistan’dan çekilme) almamış olsaydık sonuçları çok daha ağır olurdu.” diye konuştu.

Psaki, Afganistan savaşı için bir zafer ilanı yapmayacaklarını vurgulayarak, “Bu, 20 yıllık askeri olarak kazanılamamış bir savaş.” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *