ABD’den Taliban’a “İlerleyişini durdur” çağrısı

ABD’den Taliban’a “İlerleyişini durdur” çağrısı

ABD’den çekilme takvimi ilerleyen ABD’nin Afganistan Maslahatgüzarı Wilson, Taliban’a Afganistan’ın büyük bir kısmını ele geçirmek üzere başlattığı ilerleyişini durdurmasını istedi.

Ross Wilson, Twitter mesajında, “Taliban’ın saldırıları, zaten kuraklık, yoksulluk ve Kovid-19 ile boğuşan Afganistan halkına büyük zorluk getiriyor; Afganların insan haklarını ihlal ediyor ve bu ülkenin vatandaşlarının desteklemediği bir sistemin uygulanacağı korkusunu yayıyor.” iddiasında bulundu.

Derhal ateşkes çağırısında bulunan Wilson, “Taliban’ı iyi niyetle, siyasi bir çözüme varmak ve çatışmalara kalıcı son vermek için gerçek bir iradeyle müzakere etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD 20 yıldır işgal altında tutuyordu

ABD yönetimi, Taliban ile 29 Şubat 2020’de anlaşmaya varmış ve 1 Mayıs 2021’de Afganistan’dan tamamen çekileceği konusunda mutabık kalmıştı. Ancak Biden yönetimi bu sözde durmamış, 1 Mayıs’tan başlamak üzere 11 Eylül’e kadar tamamen çekilmiş olacaklarını bildirmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığına (CENTCOM) göre, Amerikan kuvvetlerinin bugüne kadar Afganistan’dan çekilme sürecinin yüzde 90’dan fazlası tamamlanmış durumda.

ABD çekilirken Taliban yayılıyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarının yüzde 50 ila 70’ini elinde bulunduruyor. Taliban ise ülkenin yüzde 80’ini kontrol ettiğini ileri sürüyor.

Taliban çeşitli bölgelerde ilçe merkezlerini teker teker ele geçirirken ABD’nin desteklediği Afgan hükümet güçleri geri çekilmeye devam ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *