“İngiltere’nin insan hakkı ihlalleri yakından izlenmeli”

“İngiltere’nin insan hakkı ihlalleri yakından izlenmeli”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin dün düzenlenen 47’inci toplantısında, yargısız infaz konusunda özel raportör ile diyalog gerçekleştirildi.

Çin’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’nden Büyükelçi Jiang Duan, Rusya, Belarus, Kuzey Kore, Sri Lanka, İran, Suriye, Venezuela ve Bolivya adına, İngiltere’nin insan hakları ihlallerini ifşa eden ve İngiltere’yi kendi insan hakları sorunlarıyla yüzleşmeye ve her türlü insan hakları ihlalini durdurmaya çağıran ortak bir açıklama yaptı.

Ortak açıklamada, İngiltere’nin insan hakları durumuna ilişkin derin endişe dile getirilerek, İngiliz sömürgecilik tarihinin ve köle ticaretinin bir mirası olan sistematik ve ciddi ırkçılık ve ırk ayrımcılığı, nefret söylemi, yabancı düşmanlığı ve buna bağlı şiddet konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğu kaydedildi.

Ortak açıklamada ayrıca bazı İngiliz askerlerinin, yabancı askeri operasyonlarda sivilleri rasgele öldürülmesine rağmen, şimdiye kadar hiç ceza almadığı, hatta İngiltere’nin onların cezadan kaçmalarına yardım sağlayan yasalar uygulamaya çalıştığı, koşulları kötü olan İngiltere’deki tutuklu göçmen merkezlerinde göçmenlerin haklarının ciddi ihlallere maruz kaldığına yer verildi.

Ortak açıklamada, İngiliz yönetimine kendi insan hakları sorunlarıyla yüzleşmesi, tüm insan hakları ihlalleri girişimlerini derhal durdurması, ırk ayrımcılığı ve nefret suçlarının temel nedenlerini ele alması, sivillerin yabancı askerler tarafından öldürülmesi gibi suçlarla ilgili tam ve tarafsız bir soruşturma yürütmesi, sorumluları adalete teslim etmesi ve mağdurlara yardım sağlaması çağrısında bulunuldu.

Ortak açıklamada, İnsan Hakları Konseyi’ne İngiltere’nin insan hakları ihlalleri sorununun yakından takip edilmesi ve İngiltere’nin hatalarını düzeltmesini denetlemek için gerekli önlemler alınması çağrısı yapıldı.

(CRI Turk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *