Yahudi yerleşimciler Batı Şeria’da Filistinlilere saldırdı

Yahudi yerleşimciler Batı Şeria’da Filistinlilere saldırdı

Siyonist işgali altındaki Batı Şeria’nın Tubas ve Nablus kentlerinde Yahudi yerleşimciler 3 Filistinliyi darp etti, 1 Filistinlinin aracına ateş açtı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, bir grup Yahudi yerleşimci Tubas’a bağlı Teyasir köyünün doğusunda 3 Filistinli genci darp etti. Filistinli gençlerin Tubas Türk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı ifade edildi.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimleri Dosyası Sorumlusu Gassan Daglas ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir grup yerleşimcinin, Nablus’un güneyindeki Duma köyü yakınlarında Yusuf Feyyad Devabşe isimli Filistinlinin aracına ateş açtığını söyledi.

Daglas, saldırı sonucu aracın camlarının kırıldığını ancak can kaybı olmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) verilerine göre, yıl başından 21 Mayıs’a kadar geçen süre zarfında, Filistinlilerin mülklerine yönelik 154 ve yaralanmayla sonuçlanan 66 saldırı kayda geçti.

Filistinliler 1948’den bu yana ‘felaketi’ yaşıyor

Arap ülkeleri ile İsrail arasında 1948’de yaşanan savaş, Filistin’in işgaline engel olamazken, İsrail’in kurulduğu günden bu yana Filistinlilerin acıları dinmiyor.

İsrail’in 14 Mayıs 1948’de tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulmasıyla Filistinliler zorunlu göçe ve katliamlara maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 29 Kasım 1947’de Filistin’in, Yahudi ve Filistin devleti olarak bölünmesini öngören karar onaylandı. Karara başta Filistinliler olmak üzere Arap ülkeleri karşı çıkarken, siyonistler ise kararı memnuniyetle karşıladı.

Bölünme kararının ertesi günü siyonistler tarafından kurulan Haganah adlı silahlı çete tarzı örgüt, Yahudilerin ikamet etmesi için hazırlanan bölgeleri ele geçirdi.

Filistin’de İngilizlerin manda yönetimi sona erer ermez yahudi silahlı örgütler harekete geçti, 14 Mayıs 1948’de David Ben Gurion, İsrail devletinin kurulduğunu duyurdu.

Yaşanan olayların ardından Arap Birliği, silahlı siyonist çetelerin saldırıları karşısında Filistinlilere yardım etmesi için Suriyeli bir komutan liderliğinde çeşitli ülkelerden güçleri barındıran ortak bir ordu kurdu.

BMGK, 29 Aralık 1948’de savaşa son veren bir karar çıkardı. Bu karar sonrası Arap-İsrail Savaşı son buldu. Filistin topraklarında ilerleyen Arap ülkeleri, İsrail lehine buralardan çekilmiş oldu.

Günümüze kadar uzanan bu süreçte Filistin topraklarının büyük bölümü işgal edildi, sistematik katliamlarla binlerce Filistinli şehid edildi, 1 milyona yakın Filistinli vatanından sürüldü, 675 köy yok edildi ve bazı şehirler Yahudileştirildi.

Nekbe’den bu yana işgali genişleten İsrail, şu an 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85’ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15’ini kullanabiliyor.

Siyonist devlet ayrıca 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da da yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *