Umran’dan basın açıklaması: Zalim Sisi idamları durdur!

Umran’dan basın açıklaması: Zalim Sisi idamları durdur!

Aralarında Muhammed el-Biltaci, Safvet Hicazi ve Ossama Yassin’in de bulunduğu 12 kişinin idam kararının Yargıtayca onanıp Sisi’nin onayına gönderilmesi üzerine Umran hareketinin yayımladığı basın açıklamasında, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, insan hakları derneklerine, BM’ye ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na seslenildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’ye zalim olarak hitap edilen açıklamada, “Adalet yoksa barış da yoktur…” ifadesi kullanılırken, “Zulmetmekte olanlar, nasıl bir inkılaba uğrayıp devrileceklerini pek yakında bileceklerdir.” ayetine de yer verildi.

Açıklama metni şöyle:

EY ZALİM SİSİ ARTIK İDAMLARI DURDUR!

Oyların %52’ye yakınını alarak, Hüsnü Mübarek’in otuz yıllık despot yönetiminin ardından Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı / Devlet Başkanı olan Muhammed Mursî yönetimine karşı 3 Temmuz 2013’te ordunun yönetime el koymasının ardından başkent Kahire’deki Rabiat’ul Adeviyye ve Nahda meydanlarında geniş çaplı protestolar düzenlenmiş, meydanlar 14 Ağustos 2013’te güvenlik güçlerinin kanlı müdahalesiyle boşaltılırken yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Darbe karşıtı eylemler sırasında binlerce kişi ile birlikte, Muhammed Mursî de Abdülfettah Es-Sisi tarafından yapılan kanlı askeri darbenin ardından gözaltına alınarak cezaevine konulmuş ve 17 Haziran 2019 tarihinde de duruşma salonunda bütün dünyanın gözü önünde şaibeli bir şekilde öldürülmüştü.

Şehit Muhammed Mursî, yargılanmalarının birinde, yargılanma şeklini şu şekilde ifade etmişti:

Duruşma salonundayım ancak gıyaben yargılanır gibiyim. Mahkeme heyetini göremiyorum. Onlar beni görüyor mu onu da bilmiyorum. Savunma heyetimin neler söylediğini de ancak kesintili şekilde duyabiliyorum. Aylardan beri avukatlarımla görüştürülmedim.”

Şehadete kavuşan Mursî’nin dava arkadaşları, aynı şartlarda yargılanarak idama mahkûm edilip teker teker infaz ediliyor. Bütün dünyanın gözü önünde bir tiyatro sahneleniyor. Son olarak Mursî’nin arkadaşlarından; içlerinde Mısır eski parlamenteri, insan hakları savunucusu Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-Biltaci, Müslüman Kardeşler (İhvan) liderlerinden Safvet Hicazi ve Mısır Gençlik eski Bakanı Dr. Ossama Yassin’in de içinde bulunduğu aralarında avukat, bilim insanı ve mühendislerin olduğu toplam 12 kişi hakkında verilen idam cezaları, 14 Haziran 2021 tarihinde Mısır Yargıtayınca onanmıştır. Hatırlanacağı gibi, Dr. Biltaci’nin kızı Esma Rabia da hedef alınarak keskin nişancı katiller tarafında şehit edilmişti.

Son olarak Katil Sisi’nin onayını bekleyen bu kararlar, uydurma iddialar ve dosyalar, asılsız deliller, işkence ile yazılmış ifadeler, savunma hakkı imkânı olmadan, Sisi rejiminin emir komuta zincirindeki yargıçlar tarafından alınmıştır. Başka davalarda verilen yüzlerce idam kararı onanmış kişiler de her an infaz edilmekle karşı karşıyadırlar ve infazlar kimseye haber verilmeden ansızın yapılmaktadır. On dört gün içinde karar verme yetkisi (!) bulunan SİSİ de bu karara en son gün olan 28 Haziran 2021 tarihinde (bugün) onay verirse idamlar her an infaz edilebilir.

Beltaci Ailesi ve Ossama Yassin ailesi vekili Avukat Gülden Sönmez; “…Yaşam ile ölüm arasındaki kritik kararın, zalim bir yönetici elinde olduğunun farkında olarak, adil ve vicdani duruşa ve çabaya Allah’ın vaat ettiği yardıma güvenerek, çabanıza muhtacız.” ifadeleri ile idama mahkûm edilen aileler yardım istemektedirler, diyor.

Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, Dışişleri Bakanlığımız, Ulusal ve Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri, BM Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye’de ve İslâm coğrafyasındaki tüm gönüllü teşekküllerle İslâm İşbirliği Teşkilatına; “Mısır’daki idamları derhal durdurun, bu zulüm tiyatrosuna son verin.” çağrısında bulunuyoruz.

Zulmetmekte olanlar, nasıl bir inkılaba uğrayıp devrileceklerini pek yakında bileceklerdir.” (26 Şuara 227. Ayet)

Adalet yoksa barış da yoktur…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *