İslami Cihad: Bennett hükümeti bir terör ve düşmanlık hükümetidir

İslami Cihad: Bennett hükümeti bir terör ve düşmanlık hükümetidir

İslami Cihad, Hamas, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve Filistin Başbakanı İştiyye, yeni siyonist hükümetin gayrimeşru politikalarının değişmeyeceğine dikkat çektiler.

İslami Cihad Hareketi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistinli Araplar karşıtı söylemleriyle öne çıkan Naftali Bennett başkanlığındaki yeni koalisyon hükümetinin, Filistin davasını tasfiye etmeyi ilke edinen bir terör ve düşmanlık hükümeti olduğunu vurgularken, iktidarların değişmesiyle işgalci İsrail’in Filistinlilere yönelik yürüttüğü gayrimeşru politikaların değişmeyeceğine dikkat çekti.

İslami Cihad Hareketi Basın Sözcüsü Tarık Selmi, işgal devletinin, Filistin halkına karşı terör estirmenin yanı sıra hukuk tanımaz azgın politikalar sürdürmeyi sonlandırmayan bir askeri sistemle yönetildiğinin altını çizdi.

Selmi, İsrail yönetimindeki hiçbir değişikliği önemsemediklerine ve bütün hükümetlerini işgal gücü olarak tanımladıklarına işaret etti.

FHKC, İsrail’deki siyasi gelişmeler hakkında yayınladığı açıklamada “Naftali Bennett ve Yair Lapid’in dönüşümlü olarak başkanlığını yapacağı yeni işgal hükümetinin kuruluşunun ilan edilmesi, sahada hiçbir şeyi değiştirmeyecek.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, muhalefet partilerinin üzerinde mutabık kaldığı anlaşma gereği yeni hükümetin ilk başbakanı olarak görev alacak Bennett’in, parti programı ve geleceğe dair hedeflerinde Binyamin Netanyahu ile aynı çizgide buluştuğu belirtilerek, koalisyon hükümetinin, Filistin topraklarını Yahudileştirme, yeni yasa dışı yerleşim birimlerini inşa etme ve sivillere karşı orantısız güç kullanma gibi işgal politikalarını sürdüreceği kaydedildi.

Siyonist İsrail’in siyasi sisteminin içinde bulunduğu stratejik açmazın gizlenemeyecek kadar derin olduğuna dikkat çeken FHKC, güvenoyu alan koalisyon hükümetinin de siyasi krizin ürünü olduğunu belirtti.

Hamas: İsrail yönetimlerindeki hiçbir değişikliğe güvenmiyoruz

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), 12 yıldır devam eden Başbakan Binyamin Netanyahu dönemini kapatan İsrailli muhalif partilerin kurduğu koalisyon hükümetinin güvenoyu almasına atıfta bulunarak, İsrail yönetimlerindeki hiçbir değişikliğe güvenmediklerini vurguladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İşgalci İsrail hükümetlerindeki herhangi bir değişikliğe güvenmiyoruz. Zira Filistinlilerin haklarına el koyma politikasında ve öldürme konusunda hepsi aynıdır.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Hamaslı yönetici, Netanyahu’nun koltuğunu kaybederek hezimete uğramasının, direniş güçlerinin Kudüs Kılıcı Operasyonu’nda elde ettiği zaferinin peş peşe gelen sonuçlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Filistin Başbakanı İştiyye: Bennett hükümeti öncekilerden daha az kötü değil

İştiyye, Filistinli Araplar karşıtı söylemleriyle öne çıkan Naftali Bennett başkanlığındaki yeni koalisyon hükümetinin öncekilerden daha az kötü olmadığını vurguladı.

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada İştiyye, muhalefet partilerinin mutabık kaldığı anlaşma gereği yeni hükümetin ilk başbakanı olan Bennett’in, yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini destekleyen açıklamalarını kınarken, aşırılık yanlısı Yahudi örgütlerin işgal altındaki Kudüs sokaklarında kışkırtıcı Bayrak Yürüyüşü düzenlemesine izin verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Siyonist İsrail’in son saldırıları sonucunda büyük yaralar alan Gazze Şeridi’nin yeniden imarına değinen Başbakan, “Gazze’nin yeniden inşası için uygulanan önceki yöntemin, düşman İsrail tarafından tahrip edilen yerlerin inşasını hızlandıracak ve evlerini kaybedenlere barınak sağlayacak yeni bir yöntemle değiştirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İştiyye, “Gazze’nin istediği şey, ablukanın kaldırılması ve üretim üssünü güçlendirmek suretiyle ekonomiyi canlandırmaktır.” dedi.

İşgal güçlerinin, Filistinli çocuk ve kadınlara yönelik yürüttüğü öldürme, tutuklama ve sistematik saldırılarını şiddetle kınayan İştiyye, İsrail makamlarını, uluslararası kanunlara uymaya çağırdı.

Siyonist yeni yönetim

İsrail Meclisi (Knesset), Yamina Partisi lideri aşırı sağcı Naftali Bennett başkanlığındaki yeni koalisyon hükümetine güvenoyu verdi.  120 sandalyeli İsrail Meclisinde yapılan oylamada koalisyon hükümeti, 59’a karşı 60 oy alarak kazandı. Böylece birçok Filistinlinin kanına giren azgın siyonist Netanyahu’nun 12 yıllık saltanatı sona erdi.

Muhalefet partilerinin vardığı anlaşmaya göre, Filistin ve Arap karşıtı söylemleriyle öne çıkan Bennett, yemin etmek suretiyle kurulacak koalisyon hükümetinin ilk başbakanı olacakken, koalisyon anlaşması gereğince Eylül 2023’te görev süresi dolacak. Daha sonra ise iki yıl süreyle merkez parti Yesh Atid’in lideri Yair Lapid başbakanlık koltuğuna oturacak.

(Filistin Enformasyon Merkezi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *