Macaristan’da önemli adım

Macaristan’da önemli adım

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban yönetimindeki sağcı hükümet eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarını fiilen yasaklayan bir kanun teklifini meclise sundu.

Hükümet ayrıca çocukların cinsiyet rollerinin eğitiminin Hristiyanlığa uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini öneren bir anayasa değişikliği de önerdi.

Tekliflerin ülkedeki Covid-19 kısıtlamalarının yürürlüğe girmesinden kısa süre önce meclise sunulması LGBTQ hakları savunucularının tepkisini çekti. Hükümetin bu hamlelerini eşcinsel toplumun haklarına karşı bir saldırı olarak gören insan hakları savunucuları, kısıtlamalardan dolayı hükümetin protesto hakkını ellerinden aldığını söylüyor.

Başbakan Orban’ın lideri olduğu Fidesz Partisi Covid-19’un yarattığı kriz ve ekonomik sorunlardan dolayı son dönemde güç kaybına uğruyor. Analistler, Orban’ın 2022’de gerçekleşecek genel seçimlerden zaferle çıkmak için komşu ülke Polonya’da olduğu gibi homofobiyi ön plana çıkaran söylemleri uygulamaya soktuğunu belirtiyor.

Polonya’da da iktidardaki milliyetçi PIS partisi, homofobiyi bu yılki seçimlerde kampanyasının temel unsuru haline getirmişti.

Önerilen yasa, yalnızca evli çiftlerin çocukları evlat edinebilmesini yasaklarken bekarların ise aile işlerinden sorumlu bakanın özel izni ile bu haktan faydalanmasını öngörüyor. LGBTQ hakları savunucuları ise yasanın eşcinselleri doğrudan hedef aldığını ve kendilerine evlat edinme yasağı getirildiği anlamına geldiğini ileri sürüyor.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *