Sisi yönetiminden yeni bir Gazze hamlesi

Sisi yönetiminden yeni bir Gazze hamlesi

Mısır’ın resmi televizyon kanalı, sabah programının bir bölümünü, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırıları sırasında yıkılan Henadi binası enkazının yanında düzenledi.

Mısır resmi uydu kanalı, 2006’dan bu yana İsrail ablukası altındaki Gazze’de ilk kez doğrudan yayın yaptı. Gazze Şeridi’nden yapılan yayın Mısır birinci kanalının en ünlü programı “Günaydın Mısır” kapsamında gerçekleştirildi.

Program, Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi’ne geçen Mısırlı iki medya çalışanı Hedir Ebu Zeyd ve Muhammed eş-Şazili tarafından sunuldu.

Yayında, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze’deki son durumun yanı sıra Mısır’ın enkaz kaldırma ve genel olarak yeniden inşa çalışmalarına katkısından söz edildi.

11 gün süren İsrail bombardımanı

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 10 Mayıs’ta başlattığı saldırılar, Hamas ile varılan ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs’ta sona ermişti.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 66’sı çocuk, 39’u kadın olmak üzere 254 Filistinli şehid olmuş, 1948 kişi yaralanmış, binlerce bina tamamen yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmişti.

Hamas ve el Fetih heyetleri Kahire’de

Euronews’un aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Fetih hareketinden bir delegasyon ve Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail ile ateşkesi güçlendirmeyi amaçlayan ayrı görüşmeler için Mısır’ın başkenti Kahire’ye ulaştı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Heniyye’nin ziyaretinin, Filistinli grupların önümüzdeki hafta başlayabilecek daha geniş kapsamlı bir toplantı öncesinde Kahire’den gelen özel bir davete yanıt olarak geldiğini söyledi.

Kasım, Haniye ve Mısırlı yetkililerin İsrail ile ateşkesi güçlendirmenin yanı sıra Gazze’nin yeniden inşa planlarını görüşeceklerini kaydetti. Mısır, yeniden yapılanma için 500 milyon dolar tahsis edeceğini açıklamıştı.

Abbas da Mısır’a davet edildi

Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, Reuters’a, Filistin Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Rucub’un da Mısırlı yetkililerle görüşmesinin beklendiğini söyledi. Abbas da Mısır’a davet edildi. Filistinli gruplardan gelen heyetlerin birbirleriyle görüşüp görüşmeyeceği ise belirsiz.

Mısır, 11 gün süren çatışmanın ardından 10 Mayıs’ta İsrail ile Gazze’yi yöneten Hamas arasında ateşkesin sağlanmasında önemli rol oynadı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *