Fransa-Türkiye Dışişleri Bakanları görüşmesi

Fransa-Türkiye Dışişleri Bakanları görüşmesi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın daveti ile Fransa’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sonrası Twitter’dan kısa bir açıklama yapmakla yetindi.

Basına kapalı 2,5 saat 

Fransa‘nın başkenti Paris‘te resmi ziyaret için bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Jean-Yves Le Drian ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleler ile yaklaşan NATO Zirvesi hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu, Türkiye-Fransa ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ele alındığı belirtildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin Twitter hesabından açıklamasında, Le Drian ile çok boyutlu ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, “Fransa ile ilişkilerimizi karşılıklı saygı temelinde güçlendirmeyi hedefliyoruz.” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, aynı mesajı Fransızca olarak paylaştı. Fransızca mesajında, Le Drian ile selamlaşırken çekilirken fotoğrafa yer verilirken, Türkçe mesajda, bayrakların öne çıktığı bir resime yer verildi.

Fransa’dan yazılı açıklama

Fransa Dışişleri Bakanlığından, iki bakan arasında yapılan görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Bakanların, görüşmede Libya, Suriye ve Orta Doğu’da barış sürecini ele aldıkları ifade edilerek, Libya’da siyasi, güvenlik ve seçim geçiş takvimine uyulmasını sağlamak ve ateşkesi gerçeğe dönüştürmek için her şeyin yapılması gerektiği kaydedildi.

14 Haziran’da düzenlenecek NATO Zirvesi kapsamında NATO bünyesindeki iş birliği, Avrupa Birliği (AB)-NATO ilişkileri ile ittifakı destekleyecek değer ve ilkelerin de görüşüldüğü belirtildi.

Görüşmede ayrıca, 24-25 Haziran’da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi kapsamında Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz’deki durum ve ikili ilişkilerin de ele alındığı ifade edilerek, bakanların, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağın önemine değindikleri ve Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesinin (JETCO) bir sonraki toplantısını sonbaharda düzenlemek istediklerini dile getirdikleri aktarıldı.

Açıklamada, “Bakanlar, ortak yararlarına olacak konularda temasları sürdürme konusunda mutabık kaldılar.” ifadesi kullanıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *