ABD’den peş peşe İsrail mesajları

ABD’den peş peşe İsrail mesajları

Siyonist İsrail’de hükümet değişikliği ihtimali üzerine ABD’nin İsrail desteğine ilişkin hem Beyaz Saray’dan hem Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı, İsrail’e ABD desteğinin değişmeyeceği vurgulandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında bir gazeteci, İsrail’de Başbakan Netanyahu’nun rakiplerinin koalisyon hükümetini kurma konusunda anlaşmaya varmasına Beyaz Saray’ın yorumunun ne olduğunu sordu.

Psaki, söz konusu hükümet değişikliğinin iki ülke ilişkilerini etkilemeyeceğine işaret ederek “Siyaset ve siyasi yapılanma konusundaki kararlar İsrail’in kendisine aittir. İsrail önemli bir stratejik ortak olmaya devam edecektir. Onlarla kalıcı bir güvenlik ilişkimiz var bu devam edecek.” dedi.

Rusya kaynaklı siber saldırılar

Öte yandan ABD’deki özel sektöre yönelik son dönemde artan ve Rusya kaynaklı olduğu iddia edilen siber saldırıları da değerlendiren Psaki, özel şirketlere siber güvenliklerini güçlendirme ve bilgisayar korsanlarına istedikleri fidyeleri vermeme çağrısında bulundu.

Psaki, siber saldırılar konusunun ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 16 Haziran’da yapılacak zirvede de gündeme geleceğini belirterek “Biden, sorumluluk sahibi ülkelere siber saldırı suçlularına liman olmamaları ve bu tarz yapılanmalara karşı kararlı adımlar atmaları çağrısında bulunacak.” diye konuştu.

ABD Dışişlerinden İsrail’e destek tekrarı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın brifinginde, siyonist devletteki son siyasi gelişmeleri ve gündemdeki diğer dış politika başlıklarını değerlendirdi.

Price, İsrail’deki iç siyasi gündeme karışmadıklarını ve bir taraf olmadıklarını öne sürdü. Asıl önemli olan konunun iki ülke arasındaki iş birliğinin kesintisiz devamı olduğunu savunan Price, “Hükümet kurulmasıyla ilgili her ne olursa olsun İsrail’e olan sarsılmaz ve güçlü desteğimiz devam edecektir.” dedi.

İsrail’in ABD’den acil ilave 1 milyar dolarlık askeri yardım istemek üzere olduğunun hatırlatılması üzerine Price, söz konusu sürecin devam ettiğini ve ABD’nin bu yardımı yapmaya hazır olacağını belirtti.

Gazze’ye de yardım sözü!

ABD’nin özellikle Gazze’ye yönelik insani yardım çabalarını artıracağının da ifade eden Price, “Gazze’nin insani olarak toparlanması ve yeniden inşası konularında ilerleyen günlerde bir odaklanma göreceksiniz. Biz, ancak hem İsraillilere hem de Filistinlilere eşit derecede demokrasi, güvenlik ve onur duygusu sağlayabilirsek o zaman bu şiddet sarmalını kırabiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Price ayrıca, Batı Şeria ve Gazze’deki insan hakları ihlallerine ilişkin süreçleri de yakından takip ettiklerini ve bölgedeki ana amaçlarının iki devletli çözüm olduğu iddiasında bulundu.

İran’la dolaylı nükleer görüşmeler sürüyor

Öte yandan Sözcü Price, Viyana’da devam eden ABD ile İran arasındaki dolaylı nükleer görüşmelerde mesafe katedildiğini, ancak halen çözülmesi gereken çok sorun olduğunu belirtti.

İran’ın müzakere masasına oturarak anlaşmaya geri dönme niyetini ortaya koyduğunu kaydeden Price, “Biz ortak bir şekilde anlaşmaya dönmeyi arzu ediyoruz. İran’ın nükleer programını durdurması ve geri sarması şu an öncelikli konumuz.” ifadelerini kullandı.

ABD’li sözcü, İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemenin en iyi yolunun diplomasi ve nükleer anlaşma olduğuna inandıklarını söyledi.

Benny Gantz Washington’da

ABD Savunma Bakanı Austin ile İsrail Savunma Bakanı Gantz’ın Pentagon’da yaptığı görüşmede, İsrail’in güvenliği ve ABD’nin İsrail’in Demir Kubbe Füze Savunma Sistemi’ni yenileme konusuna verdiği desteği ele aldıkları bildirildi.

ABD’nin başkenti Washington’da resmi ziyarette bulunan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ardından Savunma Bakanı Llyod Austin ile bir araya geldi.

Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, insansız hava araçlarının oluşturduğu tehditler de dahil olmak üzere bir dizi bölgesel güvenlik sorununu ele almak için savunma işbirliğini geliştirmek üzere İsrail Savunma Bakanı Benjamin ‘Benny’ Gantz ile bir araya geldi.” denildi.

Bakan Austin’in, ABD’nin İsrail’in savunmasına ve niteliksel askeri üstünlüğüne sıkı bağlılığını yinelediği kaydedilen açıklamada, “Yönetimin, hem İsrailliler hem de Filistinliler için kalıcı bir güvenlik sağlamak için 21 Mayıs ateşkesini desteğini yineledi. Ayrıca, Başkan’ın (Joe Biden) İsrail’in Demir Kubbe Füze Savunma Sistemi’ni yenileme konusuna verdiği desteği vurguladı.” denildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *