ABD heyetinin ziyaretleri

ABD heyetinin ziyaretleri

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve beraberindeki Amerikan heyeti dün ilk ziyareti Rum Patrikhanesine yaptı. Bartoholemos ile basına kapalı görüşen heyetin sonraki adresi Dolmabahçe ofisi oldu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Fener Rum Patrikhanesini ziyaret etti. Sherman’a ziyaretinde ABD’nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer eşlik etti.

Resmi ziyaretler kapsamında Ankara’nın ardından İstanbul’a gelen Sherman’ın ilk ziyareti Fener Rum Patrikhanesi’ne oldu. Patrikhane görevlileri tarafından karşılanan Sherman, Aya Yorgi Patrikhane kilisesini ziyaret ederek kiliseyle ilgili bilgi alarak mum yaktı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sherman’ı kilise ziyaretinin ardından ağırladı.

Sherman: İki lider Brüksel’de bir araya gelecek 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman burada yaptığı konuşmada, “Bugün, dünya çapında 300 milyondan fazla nüfusu sahip Ortodoks dünyada saygı duyulan bir lider olan Patrik Bartholomeos ile görüşmekten onur duyuyorum.” dedi. ABD’nin Patrikhane ile uzun yıllara dayanan bir ilişkisinin olduğunu söyleyen Sherman, bu bağlamda ulusal sınırları aşan küresel problemlerde iş birliği yaptığını dile getirdi. Sherman, dünya çapında din özgürlüklerini teşvik etmek için Patrikhaneyi bir partner olarak görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Brüksel’de haziranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşecek görüşmelere değinen Sherman, “Türkiye ve Amerika arasındaki stratejik ilişkileri konuşmak için iki lider Brüksel’de bir araya gelecek.” dedi.

Bartholomeos: Biden’la görüşmeyi heyecanla bekliyorum

Patrik Bartholomeos da ziyaretten memnun olduğunu belirterek, “Basında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın iş birliği yapmak için Brüksel’de görüşeceklerini duydum. Bunun ilişkilerin iyi bir seviyede olduğunun bir işaret olduğunu düşünüyorum.” dedi. Patrik Bartholomeos, “Ekim ayında ABD’ye ziyarette bulunacağım ve ABD Başkanı Joe Biden’le görüşmeyi heyecanla bekliyorum. Kendisiyle iyi ilişkilerimiz var. ABD Başkan Yardımcısı olduğu dönemde iki defa Patrikhaneyi ziyaret etmişti.” ifadelerini kullandı.

Basına kapalı görüşme

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Görüşmelerin ardından Patrikhane bahçesinde hatıra fotoğrafı çekildi.

Dolmabahçe’de İbrahim Kalın görüşmesi

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisinde yapılan görüşmede, NATO Zirvesi’nin gündemi ve zirve marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşecek görüşmenin konularının değerlendirildiği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, ABD heyeti ile yapılan görüşmede, Afganistan, Suriye, Libya, Yukarı Karabağ ve Ukrayna gibi bölgesel meselelerde barış ve istikrarın sağlanması için ortak çalışmaya devam edilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Açıklamada, Filistin’de ateşkesin sağlanmasından duyulan memnuniyetin belirtildiği görüşmede, İsrail’in saldırgan tutumundan vazgeçmesi konusunda baskı yapılması ve iki devletli çözüm çerçevesinde kalıcı barış için somut adımlar atılması gerektiği kaydedildi.

Türkiye’nin ulusal güvenlik endişelerinin hatırlatıldığı görüşmede PYD ve FETÖ konusundaki beklentiler ABD tarafına iletildi, görüş ayrılıklarına rağmen ikili ilişkilerin stratejik bir anlayışla ve pozitif gündemle ilerletilmesinin önemine değinildi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin karşılıklı güven ve aktif iş birliğine dayalı bir yaklaşımla ele alınması gerektiği savunulan görüşmede, iki önemli NATO müttefiki olarak Türkiye-ABD iş birliğinin, ittifakı güçlendirdiği ve yeni sınamalar karşısında küresel barış ve istikrara katkı sağladığı vurgulandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *