Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı : Seçim meşru değil

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı : Seçim meşru değil

Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Mustafa, Esed rejiminin milyonlarca Suriyelinin yerinden edildiği ülkede göstermelik “devlet başkanlığı” seçimini “saçmalık” diye nitelendirerek, meşru görmediklerini söyledi.

Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa, Beşşar Esed rejiminin kontrol ettiği bölgelerde bugün düzenlediği sözde devlet başkanlığı seçimlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Rejimin sözde seçimini “saçmalık” olarak nitelendiren Mustafa, “Yıkılmış bir ülkede yapılacak seçimin meşruiyetinden bahsetmek mümkün değil. Halkın yarısı yerinden ve yurdundan edilmişken, yarısı da güvenlik birimlerinin sıkı gözetiminde korku ve baskı altında yaşıyor.” dedi.

Mustafa, reddettikleri göstermelik seçimin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararıyla da örtüşmediği için uluslararası toplumdan destek görmediğini belirtti.

Suriye halkının neredeyse tümünün Esed rejiminin düşmesini temenni ettiğini söyleyen Mustafa, “Rejim uluslararası toplum nezdinde meşruiyetini kaybetmiş durumda. Suriye halkının tümünün katılmadığı bir seçim meşru değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa, rejimin kontrolündeki bölgelerde yaşayan halkın seçimlere katılamaması halinde çeşitli zorluklar ve zorla alıkonma gibi tehlikelere maruz kalacağına inandıklarını vurgulayarak Birleşmiş Milletler gözetimindeki siyasi sürecin hayata geçirilmesi talebini yeniledi.

Geçici Hükümet Başkanı, “Uluslararası toplum bu saçmalığın sonucu kabul etmeyi reddedecek. Suriye’de yapılacak herhangi bir anayasa çalışması veya seçimin, Suriye halkının tümünün katılmasıyla ancak hayata geçeceğine vurgu yapıyoruz.” diye konuştu.

Esed rejiminin 20 Mayıs’ta yurt dışında yaptığı sözde seçime de değinen Mustafa, şunları kaydetti:

“Suriye’den yurt dışına göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımız, bu rejimden en çok nefret edenlerin başında gelmektedir. Bu insanlar göç ettikleri ülkelerde bu rejime oy vermez. Verenler ise Esed rejimi ile bağlantılı olan kişilerdir. Bunları deşifre ederek iltica ettikleri ülkeden Esed rejiminin kontrollüdeki bölgelere gönderilmesi için bunu fırsata çevirmek gerek.”

Rejimin sözde devlet başkanlığı seçimi

Bombardımanlarla milyonlarca sivili yerinden eden Esed rejimi, göstermelik seçimi sadece kontrolündeki bölgelerde düzenleyecek.

Sandık görevlileri, rejim yasaları gereği Baas Partisi mensubu olması gereken ve büyük çoğunluğu öğretmen olan kamu çalışanlarından oluşurken, kullanılacak oyların tasnif ve sayımını da rejim mensupları yapacak.

Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde rejimin göstermelik seçimleri protesto edilmeye devam ederken, YPG/PKK farklı bir yöntem izliyor. Rejimin Kamışlı ve Haseke’de kontrol ettiği alanda kurduğu sandıklara ulaşmak isteyen vatandaşlara engel çıkarmayacağını ilan eden terör örgütü, kendi işgalinde tuttuğu topraklarda ise sandık kurulmasına izin vermiyor.

Esed rejiminin meşruiyet aradığı göstermelik seçimler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını da hiçe sayıyor. BMGK’nin, Aralık 2015’te kabul ettiği 2254 sayılı kararda, “Cenevre süreci” olarak adlandırılan görüşmelerin gündemi ve yol haritası belirlendi.

Buna göre, bir geçiş yönetimi kurulması, anayasanın yeniden yapımı, seçimlerin düzenlenmesi öngörülüyor.

Ancak rejim geçiş yönetimi kurulmasına yanaşmazken Anayasa Komitesi çalışmalarının başlamasına da yıllardır engel çıkartıyor.

Rusya ve İran ise söylemlerinde Komite çalışmalarını desteklediklerine yer verse de rejim üzerinde nüfuz kullanmaya yanaşmıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *