Karar gazetesi Peker’in iddialarını manşete taşıdı

Karar gazetesi Peker’in iddialarını manşete taşıdı

“Mızrak çuvala sığmıyor” başlığı ile verilen haberde, üç haftadır ‘videoların konuşulmasından ileri gidilmemesi’nin kamuyonu vicdanını rahatsız ettiği öne sürüldü.

Haberin ayrıntılarında dünkü gelişmelere şu şekilde yer verildi:

Suç örgütü lideri Sedat Peker, 2 Mayıs’taki video paylaşımıyla ortaya attığı iddialarını yeni isimlerle sürdürdü. Çarpıcı suçlamalarda bulundu. İddialar karşısında üç haftadır yargının harekete geçmemesi, TBMM’de araştırma komisyonu kurulmaması ve yeterli açıklama yapılmaması rahatsızlık yarattı. ‘Savcıları göreve çağırıyoruz’ çağrıları yükseldi.

Sedat Peker, YouTube’dan yayınladığı video serisinin yedincisini paylaştı. Şu ana dek Peker’in gündeme getirdiği iddialar hakkında yargı harekete geçmedi, Meclis’te komisyon kurulmadı. İktidar kanadından hiçbir üst düzey açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin gündemini belirleyen ve uluslararası basının da dikkatini çeken ifşaatlar serisinde Peker, giderek ‘dozu’ artırıyor. 90’lardan günümüze içinde bulunduğu kirli ilişkiler ağına dair çarpıcı iddiaları gündeme getiren Peker, İçişleri Bakanı Soylu’ya yönelik “Ben sana sizin kurduğunuz o uyuşturucu yolunu anlatacağım. Artık parça parça değil, avuç içi kadar koparma dönemi geldi” dedi.

Soylu’ya yönelik sert ifadeler kullanan Peker “Uyuyan devi uyandırdınız. Bir tripoda bir kameraya, zekâya yenileceksiniz. İnşallah Tayyip Abi gereğini yapar, insanlar her şeyi biliyor. Parça parça koparma evresi de bitiyor Sülü. Kütle kütle koparacağım” ifadesini kullandı.

Peker’in gazeteciler Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı cinayetleri ile ilgili iddiaları karşısında Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan “Savcıları göreve çağırıyoruz. Tuğla çekilsin, duvar yıkılsın” çağrısı geldi.

Ayrıca Kıbrıslı siyasiler de Adalı cinayetine ilişkin KKTC yargısına “Dosyayı yeniden açın” çağrısında bulundu. Diğer taraftan, Peker’in iddialarına yanıt veren Binali Yıldırım, oğlunun Venezuela’ya ihtiyaç sahiplerine test kiti dağıtmak için gittiğini ifade ederek “Bizimle uyuşturucuyu yan yana getirmek ahlaksızlıktır. Sedat Peker’in iddiaları kesinlikle iftiradır, yalandır, şiddetle reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

FAİLİ MEÇHULLER İSTİNAFTAN DÖNDÜ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, Susurluk JİTEM davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında olduğu sanıklar 90’larda işlenen 18 faili meçhul cinayetten yeniden yargılanacak.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Dairesi, Susurluk JİTEM (Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Kararda, sadece sanık Ayhan Çarkın’ın beyanları arasında var olduğu bildirilen “bir kısım farklılıklara işaret edildiği, ancak maddi olaylarla uyuşan bildirimlerin irdelenmediği ve yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğu” belirtildi.

“Ankara JİTEM” davası olarak adlandırılan, 19 kişinin 1990’lı yıllarda zorla kaybedilmesi veya infaz edilmesine ilişkin olarak; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bütün sanıklar hakkında beraat kararı çıkmıştı. Karar, istinaf mahkemesine taşınmıştı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Dairesi, 5 Nisan 2021 tarihli kararında; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken ve eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkındaki beraat kararlarını bozdu. Oybirliği ile alınan kararda, ilk derece mahkemesinin kararına ilişkin “dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre mahkemenin ulaştığı sonuçların, iddia, savunma ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmelerin açık olarak gerekçeye yansıtılması” gerektiği değerlendirildi.

Bozma kararında yeterli değerlendirilmediği belirtilen deliller sıralandı. Kararda, sadece sanık Çarkın’ın beyanları arasında var olduğu bildirilen “bir kısım farklılıklara işaret edildiği ancak maddi olaylarla uyuşan bildirimlerin irdelenmediği ve yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğu” kaydedildi. 5 Nisan’da oy birliği ile alınan karar, bazı avukatlara dün tebliğ edildi.

VİEDOLARI IMDB’DE, KARDEŞİ GÖZALTINDA

Sedat Peker, dünyanın en popüler film ve dizi veritabanını bünyesinde barındıran Internet Movie Database’e girdi. “Sedat Peker vs AKP” başlığı kullanılan sayfada Peker’in yayımladığı videolar hakkında kısa bilgiler verildi. Peker’in videolarının tarzının biyografi, suç, reality show şeklinde olduğu ifade edildi.

Öte yandan Peker’in kardeşi Atilla Peker, Muğla’nın Fethiye ilçesinde gözaltına alındı. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 52 yaşındaki Atilla Peker’in arabasında ve kaldığı villada arama yapıldı. Atilla Peker’in yanında bulunan Yunus Olcay da gözaltına alınırken emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. Gözaltıların ardından Peker “Ağar ve Eken’i neden gözaltına almıyorsunuz” açıklaması yaptı. Peker, Adalı suikasti için kardeşini ‘önerdiğini’ anlatmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *