Hamas ve İsrail, ateşkes konusunda anlaştı

Hamas ve İsrail, ateşkes konusunda anlaştı

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail ile Gazze Şeridi’nde ateşkesin yerel saatle bu gece 02.00’de başladığını bildirdi. Ateşkesin son saatine kadar İsrail Gazze’yi bombalamaya devam etti.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine dün akşam yaptığı açıklamada, Mısır tarafının Hamas yönetimine İsrail’in ateşkes kararını bildirdiğini ifade etti. Ateşkesin gece yerel saatle 02.00’de başlayacağını doğrulayan Zuhri, “Bu savaş, Filistin direnişinin İsrail’e karşı zafere ulaştığını ispat etmiştir.” dedi.

Zuhri, İsrail’in sonunda saldırıyı durdurmak zorunda kaldığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Sonunda düşman, halkımıza ve Kudüs’e yönelik saldırıyı durdurmak için boyun eğmek zorunda kaldı. Her durumda Filistin halkımızı korumaya kararlıyız ve işgal devletine ‘geri dönerseniz döneriz!’ diyoruz.”

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da, “İşgal, Filistin direnişinin saldırılarının önünde duramadı ve kaçtı. İstediğini elde edemedi. Direniş, halkımızın ve kutsal yerlerin koruyucusu olmaya devam edecek.” dedi. Kanu, sözlerine şöyle devam etti: “Direniş var olmaya devam edecek ve halkımıza karşı herhangi bir saldırı ile mücadele etmekten çekinmeyecektir. Halkımız bulundukları her yerde zafer kazandı. Siyonist işgal kırıldı, hayalleri dağıldı ve amaçları başarısız oldu.”

Öte yandan Hamas lideri İsmail Heniyye’nin Basın Danışmanı Tahir En-Nunu da yaptığı yazılı açıklamada, Mısır tarafının Hamas’a İsrail’in ateşkes kararını bildirdiğine dikkati çekerek, “İşgal devleti ateşkese bağlı kaldığı müddetçe Filistin direnişi de ateşkese uyacak.” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 65’i çocuk, 39’u kadın olmak üzere 232 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı sayısının ise 1900’a ulaştığını bildirmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesi, ateşkesi onayladı

Siyonist İsrail basınında çıkan haberlerde, ateşkesin bu gece yerel saatle 02:00’de yürürlüğe gireceği belirtildi. Kabinenin ateşkes oylamasını oy birliğiyle kabul ettiği ve Gazze’den İsrail’e atılan roket atışlarının son bulması şartının yer aldığı ifade edildi. İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sonlandırılıp ateşkesi görüşmek üzere yerel saatle 19:00’da toplanmıştı.

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada da, Mısır‘ın karşılıklı ateşkes girişiminin ön koşul olmaksızın kabul edilmesinin İsrail Güvenlik Kabinesi’nde oy birliğiyle onaylandığı belirtildi. Açıklamada, “Güvenlik yetkilileri, İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı, İsrail İç İstihbarat Servisi (Şabak) Başkanı, Mossad Başkanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı’nın geçerli olacağı zaman ileri bir tarihte kararlaştırılmak üzere Mısır’ın karşılıklı ateşkes girişiminin ön koşul olmaksızın kabul edilmesi yönündeki tavsiyelerini Güvenlik Kabinesi oy birliğiyle kabul etti.” ifadelerine yer verildi.

Muhalefet eleştirdi

Netanyahu’nun partisi Likud‘dan ayrılarak Yeni Umut Partisi‘ni kuran Gideon Saar, ateşkes nedeniyle İsrail Başbakanı’na yüklendi. Milletvekili Saar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasını “utanç verici” şeklinde niteleyerek, “Dünyanın en iyi istihbarat servisi ve hava kuvvetleriyle Netanyahu, Hamas’tan koşulsuz ateşkes çıkarmayı başardı.” ifadesini kullandı.

Aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan Yamina Partisi Milletvekili Ayelet Şaked de Hamas ile varılan ateşkese atıfta bulunarak , “Koşulsuz bir ateşkes utanç vericidir.” değerlendirmesinde bulundu. Şaked mesajında, “Zafer çocuklarımızın getirilmesiyle olur.” diyerek Hamas’ın elindeki İsrailli askerler konusunu hatırlattı.

Biden: Ateşkese dair bilgilendirildim

ABD Başkanı Biden; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mısırlı yetkililerin, kendilerini Gazze’de ateşkes sağlandığına dair bilgilendirdiğini açıkladı.

İsrail bombardımanı son dakikaya kadar sürdü

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kalana kadar İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi‘nin kuzeyindeki bölgelere hava saldırıları düzenledi. İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyelerinden yapılan açıklamada da İsrail’in saldırılarına karşılık Gazze çevresindeki bölgelere roket atıldığı belirtildi.

Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinli gençlerden “ateşkes” sevinci

İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinliler, sokaklara çıkarak sevinç gösterisinde bulundu.

Gazze Şeridi’nin çeşitli kentlerinde yüzlerce genç yürüyüşler düzenledi. Başta Ramallah olmak üzere Batı Şeria’daki kentlerde de sokaklara çıkan gençler, Gazze’deki Filistin direniş gruplarına destek sloganları attı.

Filistinli gençler, “Ramallah’tan onurlu Gazzemize selam olsun”, “Fetih, İslami Cihad ve Hamas. Birliğiniz bizi gururlandırdı” şeklinde sloganlar atarak ateşkesten duydukları sevinci ifade etti.

İsrail, 10 Mayıs’tan bu yana Gazze’ye yönelik aralıksız saldırılarında 65’i çocuk, 39’u kadın 232 Filistinliyi dünyanın gözü önünde katletmişti.

Saldırılara karşılık Gazze’deki Filistinli direniş grupları tarafından atılan roketler nedeniyle İsrail’de 12 kişi öldürülürken, dünyadaki İsrail yanlısı pek çok kişi, kurum ve devlet İsrail’e desteklerini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *