Biden “İsrail’in kendini savunma hakkı”ndan söz etti

Biden “İsrail’in kendini savunma hakkı”ndan söz etti

Gazze’de kıyıma savaş uçakları ile devam eden İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı ‘İsrail’in kendini savunma hakkı’ndan bahsetti. Biden’a gelen tek tepki kendi partisinden bir vekilden geldi.

ABD Başkanı Biden, siyonist İsrail Başbakanı ile telefonda görüştüğünü belirterek “Binlerce roket topraklarına düşerken İsrail’in kendini savunma hakkı var.” dedi.

Biden, Beyaz Saray’da Kovid-19 aşılamalarına ilişkin yaptığı basın toplantısı esnasında Filistin ve İsrail’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

İsrail’in yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkeleri ile de bu konuda yakın temas halinde olduklarını hatırlatan Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve bu konuda yakın zamanda bir açıklama yayımlayacaklarını söyledi.

Yakın zamanda durumun sakinleşmesini beklediğini belirten Biden, “Binlerce roket topraklarına düşerken İsrail’in kendini savunma hakkı var.” ifadesini kullandı.

Biden’a bir tepki geldi

Temsilciler Meclisi New York Vekili Ocasio-Cortez, Başkan Joe Biden’ın İsrail’in saldırılarıyla ilgili açıklamasını eleştirdi.

Ocasio-Cortez, Biden’ın “İsrail’in kendini savunma hakkı var” sözlerine tepki göstererek, “Bağlamı zayıf ya da Filistinlilerin evlerinden çıkarılması veya Mescid-i Aksa’daki saldırılar gibi bu şiddet sarmalını hızlandıran şeylerin kabul edildiği, bunun gibi boş açıklamalar sadece Filistinlileri insanlıktan çıkarmaktadır. Bu yanlıştır.” değerlendirmesini yaptı.

Demokrat vekil, İsrail’in saldırılarını görmezden gelip sadece Hamas’a yüklenen Biden yönetiminin sanki şiddetin kaynağı Filistinlilermiş gibi davrandığını belirterek, “Bu tarafsız bir dil değil, taraf tutan, işgalin tarafını tutan bir dil.” yorumunu yaptı.

Temsilciler Meclisi üyelerinden Blinken’a çağrı

ABD Temsilciler Meclisi’nde farklı eyaletlerden 25 temsilci ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a mektup yollayarak Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlilerin yerlerinden edilmesi konusunda İsrail’e diplomatik baskı yapması çağrısında bulundu.

İllinois eyaleti temsilcilerinden Demokrat Marie Newman ile Wisconsin eyaleti temsilcilerinden Demokrat Mark Pocan’ın öncülüğünde hazırlanan mektupta, “İsrail’in Kudüs’teki Bustan ve Şeyh Cerrah mahallelerinden yaklaşık 2 bin Filistinliyi yerlerinden etme planına karşı derin kaygımızı ifade etmek için bu mektubu yazıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Mektupta; Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Andre Carson, Alexandria Occasio Cortez, Jared Huffman ve Alan Lowenthal gibi isimlerin de imzası yer aldı.

Beyaz Saray sözcüsü İsrail’i kınamaktan kaçındı, gazeteci ile çekişti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği günlük basın toplantısında Doğu Kudüs’te son günlerde tırmanan gerilim konusunda soruları yanıtladı.

Biden yönetiminin İsrail’in Filistinli çocuklara yönelik saldırılarını neden kınamadığının sorulması üzerine Psaki, “Her tansiyon yükseldiğinde bir sivilin, bir çocuğun ölümü bizim için trajedidir. Bölgedeki liderler ile konuşarak tansiyonu düşürme ve daha kalıcı bir çözüm bulma yaklaşımı içindeyiz.” ifadesini kullandı.

Psaki, İsrail’in saldırılarını kınamaktan kaçınırken, Filistin-İsrail meselesinde iki devletli bir çözümü destekleme duruşlarının değişmediğini kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Psaki, “Biden burada İsrail’in meşru müdafaa hakkı olduğunu söyledi. Bildiğiniz gibi Hamas’ın sivil mahallelere yönelik roket saldırıları meşru müdafaa değil ancak Biden aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesi için çalışılmasının önemini de vurguladı.” dedi.

Basın toplantısında bir gazeteci, “Biden yönetimi sürekli İsrail’in meşru müdafaa hakkından bahsediyor ancak Filistinlerin kendini savunma hakkı konusunda bir şey duymuyoruz. Biden, Filistinlilerin kendini savunma hakkı olduğuna inanmıyor mu?” diye sordu. Psaki, bunun üzerine, “Bu roket saldırılarını Hamas düzenliyor. Şiddet nedeniyle Filistinlilerin hayatını tehlikeye atıyorlar. Bu bir git-gel oluşturuyor. Biden, dün yaptığı açıklamada İsrail ve Filistin arasındaki barış için çalışmanın önemine işaret etti. Her sivil can kaybı, her hayat tehdidi bizim için trajedidir.” yanıtını verdi.

Gazeteci ise tekrar, “Ben açıklamada Filistinlilerin de kendini savunma hakkı olduğuna dair bir şey görmüyorum.” demesinin ardından Psaki, “Bu saldırıları Hamas yapmıyor mu?” dedi.

Bu yanıtın üzerine gazeteci, “Sorumu başka bir şekilde sorayım. Biden yönetimi sürekli Hamas’ın roket saldırılarını kınıyor. Beyaz Saray, Filistinlerin evlerinden tahliyelerini de kınıyor mu?” sorusunu yöneltti. Bu konuyu ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın birçok kez gündeme getirdiğini belirten Psaki, kendilerinin asıl amacının gerginliğin azaltılması olduğunu ileri sürdü ve ısrarla İsrail’i kınamaktan kaçındı.

ABD, İsrail’deki 120 savunma personelini Almanya’ya çekti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, İsrail’de konuşlu 120 sivil ve askeri bakanlık personelinin bugün Almanya’ya çekildiğini açıkladı. Günlük basın toplantısında açıklama yapan Kirby, “Bugün yaklaşık 120 bakanlık personeli, İsrail’den Almanya’ya geldiler. Bunlar Ramstein üssünde konuşlu bir C-17 uçağı ile uçtular. Bu personeli oradan çıkarma kararını İsrailli mevkidaşlarımızla koordinasyon içinde verdik.” dedi.

Kirby, ABD’li personelin yıllık tatbikatları planlama konferansı için İsrail’de bulunduğunu ve bu hafta sonuna kadar görevlerini tamamlamaları beklendiğini ifade ederek “Ancak bu kişilerin ayrılmasını hızlandırdık.” diye konuştu.

Bu personelin kısa bir süredir orada olduğuna değinen Kirby, “Dediğim gibi bunlar planlama konferansı için oradaydılar ve tedbir amaçlı olarak onları birkaç gün önceden güvenli bir şekilde Almanya’ya getirdik.” ifadesini kullandı.

Sözcü, ABD’nin İsrail’de kaç askeri olduğuna yönelik bir soruya ise, ABD’nin orada üssü olmadığını ve çok az sayıda askerinin bulunduğunu söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *