Myanmar ordusu, darbe karşıtı silahlı grup ile çatıştı

Myanmar ordusu, darbe karşıtı silahlı grup ile çatıştı

Myanmar’ın Bangladeş sınırındaki Chin eyaletinde askeri darbe karşıtı etnik silahlı gruplardan Chinland Savunma Kuvvetleri ile Myanmar ordusu arasında çıkan çatışmalarda Myanmar ordusundan 8 askerin öldüğü bildirildi.

Myanmar Now haber sitesine konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF) yetkilisi, eyalete bağlı Hakha kentinde 2 ve 3 Mayıs’ta Myanmar ordusu ile çatışmalar yaşandığını aktardı. Myanmar ordusunun sivillere yönelik saldırılarına karşılık verdiklerini ifade eden yetkili, “Darbe karşıtı protestolara katılanları öldürmekle tehdit ettiler ve işkence yapmaya kalktılar.” dedi. CDF yetkilisi, çatışmalarda Myanmar ordusu mensubu 8 kişinin öldüğünü söyledi.

Chinland Savunma Kuvvetleri, 1 Şubat askeri darbesinin ardından, protestocuları Myanmar ordusuna karşı savunmak üzere kurulmuştu.

Myanmar Hava Kuvvetlerinden 80 asker, protestolara katıldı

Öte yandan askeri darbeden bu yana Myanmar Hava Kuvvetlerinden yaklaşık 80 personelin, askeri yönetimin emirlerine karşı gelerek protestocuların safına geçtiği öğrenildi.

Yangon Bölge Komutanlığında çalışan ve askeri darbenin ardından sivil itaatsizlik eylemlerine katılan Çavuş Aung Zay Ya, protestocuları destekleyen askerlerin listesine ulaştığını belirtti.

Listede 80 askerin isminin bulunduğunu kaydeden Ya, hava kuvvetleri içinde askeri yönetime karşı huzursuzluğun giderek arttığını savundu.

Ya, ordunun siyasete karşımasına başından beri karşı olduğunu vurguladı ve “Ben sadece işimi yapmak istiyorum. Eğer askersek askerlikten başka bir şey yapmamamız gerekir. Bu yüzden sivil itaatsizlik eylemine katıldım.” dedi.

Myanmar’da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestoculara silahlı müdahalesi sonucu şimdiye kadar 769 sivil yaşamını yitirdi.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Fransız petrol şirketi Total, cuntayı finanse ediyor iddiası

Le Monde gazetesinin özel haberinde, Total‘in 1998’den bu yana Myanmar kıyılarında gaz sahası işlettiği ve askeri darbenin ardından şirkete yönelik baskıların arttığı aktarıldı.

Total’in “Myanmar’daki cuntayı finanse ettiği” öne sürülen haberde, Myanmar hükümetinden sızan bilgi ve belgelere göre, mali sistemin, Yadana sahasını Tayland’a bağlayan 346 kilometrelik deniz altı gaz boru hattı üzerinde kurulduğu, bu boru hattının sahibi olan şirketin en büyük hissedarının Total olduğu kaydedildi. Haberde, bu boru hattıyla gaz satışından elde edilen milyon dolarların, Myanmar hükümetinin aracılığıyla askerler ve cunta tarafından kontrol edilen Myanmar Petrol ve Gaz İşletmesine (MOGE) gittiği ileri sürüldü.

Le Monde gazetesine konuşan Myanmar’daki Total şirketinin çalışanlarından Allen, “Total’in, askeri cuntayı finanse etmeye son vermesini istiyoruz.” dedi. Haberde, Total’in cuntayı finanse etmesini istemeyen çalışanların Myanmar’da şirkete tepki gösteren harekete katılmak ve gaz üretimini engellemek için işi bırakmak istedikleri belirtildi. Ancak bu çalışanların yöneticileri tarafından uyarıldığı aktarıldı.

Şirketin çalışanlarından Min Thu, “Harekete katılırsak fazla detay vermeden bunun bedelinin ödeyeceğimizi söylediler. Ücretsiz izin talebimizin reddedileceğini ve istifa etmek zorunda kalacağımızı anladık.” ifadesini kullandı. Min Kha da “Sivil harekete katılırsak havalimanında askerler tarafından tutuklanacağımızı söylediler.” dedi.

Nway Oo, Total şirketinin Myanmar’da çıkar sağladığını ifade ederek, “Şirket, sadece kendi işleriyle ilgileniyor. Ne demokrasi ne de askeri cunta karşıtıdır.” şeklinde konuştu. Haberde, Myanmar’daki Total şirketinde 300 kişinin çalıştığı ancak az sayıda kişinin şirketten istifa ettiği belirtildi.

Total’in CEO’su Patrick Pouyanne ise Myanmar devletine karşı sorumluluklarını yerine getirmek için burada bulunduklarını savundu.

Askeri yönetim, uydu alıcılarını yasakladı

Myanmar ordusunun yayın organlarından MRTV’de yer alan haberde, askeri yönetimin artık televizyon uydu alıcılarını yasa dışı gördüğü belirtilerek, “Yasa dışı medya organları ulusal güvenliğimize zarar vermekte, kamu düzenini bozmakta ve insanları ihanete teşvik etmektedir.” ifadesi yer aldı.

Askeri yönetim, uydu alıcısı kullandığı tespit edilen vatandaşların bir yıl hapis cezası veya 500 bin Kyat (2 bin 670 TL) para cezasına çarptırılacağı uyarısında bulundu.

1 Şubat darbesinin ardından geniş katılımlı protestoların organize edilmesini önlemek için askeri yönetim, kablosuz internet erişimine de yasak getirmişti.

Myanmar’ın BM Büyükelçisinden ABD’ye “daha fazla yaptırım” çağrısı

Öte yandan Myanmar’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kyaw Moe Tun, ABD yönetimine Myanmar ordusuna daha fazla yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

BM Kongresinde konuşan Tun, “Washington yönetimi, Myanmar ordusuna geri adım attırabilmek için, devlete ait petrol ve gaz şirketleri ile devlet bankalarına yaptırım uygulamalıdır.” dedi.

ABD yönetimi, 8 Nisan’da, Myanmar ordusuna ait mücevher firması Myanmar Gems Enterprise (MGE) adlı kamu şirketine yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

21 Nisan’da ise ABD, Myanmar ordusuna ait kereste ve inci ihracatından sorumlu 2 kamu şirketini yaptırım listesine almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *