İslam Dünyası STK’ları ‘uluslararası toplumu’ göreve çağırdı

İslam Dünyası STK’ları ‘uluslararası toplumu’ göreve çağırdı

İslam Dünyası STK’ları Birliği, Filistin halkının, yıllardır maruz kaldığı adaletsizliğe karşı destansı bir direniş verdiğini vurguladı, uluslararası toplumun ABD ve İsrail’e karşı bir an önce üzerine düşeni yapması istendi.

İslam Dünyası STK’ları Birliği’nden (İDSB) yapılan açıklamada, “işgal devleti” İsrail’in, Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki bazı evleri yıkarak veya Yahudilere peşkeş çekerek, kenti mahalle mahalle Yahudileştirme çalışmaları yürüttüğü; Filistinlilere yönelik sistematik tehcir politikası güderek Müslümanların ilk kıblesi Kudüs’ü bu türden “oldu-bitti”lerle kolayca ilhak edebileceğini sandığı ifade edildi.

‘Demokratik teamülleri yok sayarak Kudüs’ü başkent ilan etti’

Özellikle ramazanda, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınlarına polis koruması tahsis edilip, Müslümanların kışkırtılmaya ve yıldırılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, uluslararası hukuku ve demokratik tüm teamülleri yok sayarak kenti başkent ilan eden İsrail’in, bu tür entrikaları ile yasadışı yerleşim birimlerini meşru kılmayı ve Filistin topraklarındaki işgalini tamamlamayı planladığı aktarıldı.

‘İsrail, ABD himayesi altında’

Açıklamada İsrail’in son yıllarda tamamen kontrolden çıkmış bir şekilde ABD’nin himayesi altında her yıl dozunu ve şiddetini arttırarak Filistinliler üzerindeki saldırıları ve rutinleşmiş faşist uygulamalarını, uluslararası insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nun raporlarına göre “etnik ayrımcılık suçu” olarak tescillenmiş olmasına rağmen bu suçu işlemeye aynı cüretle devam ettiği kaydedildi.

‘İsrail, Kudüs’ü ilhak etmek istemekte’

İsrail’in her fırsatta Filistin halkına yaptırımlar uyguladığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Filistin halkını yok sayan İsrail, uluslararası payandalarının koruması ve kollaması altında barış anlaşmaları süsü verilmiş çeşitli paçavra anlaşmalar ile haremimiz, ilk kıblemiz olan Kudüs’ü ilhak etmek istemekte; sözde restorasyon ve arkeolojik kazılar adı altında Mescid-i Aksa’yı yok etme hayalleri kurmaktadır. İyi bilinmelidir ki Kudüs, Mekke ve Medine’den sonra tüm Müslümanlar için en önemli kutsal mekândır. Sadece Müslümanlar için değil üç semavi din için kutsal olan bu şehirde işgal devletinin uzun zamandır ezan, namaz ve Mescid-i Aksa ekseninde serdettiği provokatif entrikaları, Müslümanları şehirden tehcir politikaları ile daha da gün yüzüne çıkmıştır.”

‘Uluslararası toplum üzerine düşeni yapmalı’

Filistin halkının, yıllardır maruz kaldığı adaletsizliğe karşı destansı bir direniş verdiği vurgulanan açıklamada, “Asıl hak sahibinin bu iradesi ortada iken Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve tüm evrensel hukuk değerlerine aykırı olarak ırkçılığı ulusal bir kavram olarak yasalaştırmış İsrail’in bu hukuksuz, faşist uygulamaları karşısında, BM başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşların tepkisizliği ve çaresizliği kabul edilemez.” denildi.

Kudüs ve Filistin meselesinin, sadece ne Filistinlilerin ne de Arapların bir sorunu değil, bütün ümmetin ve insanlığın sorunu olduğuna işaret edilen açıklamada, uluslararası toplumun bir an önce üzerine düşeni yapması, İsrail ve ABD’nin, uluslararası hukuku hiçe sayarak artan saldırganlığını sona erdirmek için süratle harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

65 ülkeden 354 STK’nın çatı kuruluşu

Açıklamada, “65 ülkeden 354 STK’nın çatı kuruluşu olan İslam Dünyası STK’lar Birliği olarak, Kudüs’ü, Mescid-i Aksa’yı, Filistin’i ve Filistinlileri yok sayan İsrail’in bu terör politikalarını reddediyor ve en yüksek sesle ifade ediyoruz ki Kudüs Müslümandır ve öyle kalacaktır.” ifadesi kullanıldı.

İsrail polisinden ‘George Floyd’ uygulaması!

Filistinliler, İsrail yönetiminin Doğu Kudüs‘ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki bazı aileleri evlerinden zorla çıkarma planını protesto etti.

Şeyh Cerrah’taki gösteriye, evlerinden çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olan aile üyelerinin yanı sıra Doğu Kudüs’te ikamet eden çok sayıda Filistinli katıldı.

Bölgede gerginliğin artması üzerine İsrail polisi göstericilerin üzerine toplumsal olaylara müdahale aracından tazyikli su sıktı.

İsrail polisinin Ömer el-Hatib isimli Filistinli genci gözaltına alması “George Floyd” olayını hatırlattı. Filistinli genci yere yatıran bir İsrail polisi, Hatib’in boynuna diziyle bastı. Gözaltı sırasında Hatib’in İsrail polisine “Nefes alamıyorum, beni boğuyorsun” dediği duyuldu. İsrail polisi, Hatib ve bir kadının da aralarında bulunduğu 3 Filistinliyi gözaltına aldı.

Ne olmuştu?

Yıllardır yerlerinden edilme tehlikesi yaşayan 27 Filistinli ailenin korku ve endişeleri İsrail makamlarının baskılarıyla yeni bir boyut kazandı.

Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin talebi üzerine 2019’da Şeyh Cerrah Mahallesi’nde oturan 12 Filistinli ailenin evlerini yerleşimciler lehine boşaltmaları kararı vermişti.

Karara göre, bu ailelerden 4’ünün ocakta evlerini boşaltmaları gerekiyordu. Ailelerin itirazı üzerine kararın temyiz edilerek yeniden mahkeme sürecinin başlaması kararlaştırılmış ancak İsrail Merkezi Mahkemesi şubat ortalarında bu 4 ailenin itirazını reddetmişti.

İsrail Merkezi Mahkemesi, bu yılın başında 7 ailenin evlerini Yahudi yerleşimcilere bırakmak üzere boşaltması kararı vermişti.

İsrail mahkemesi son olarak 4 Mart’ta Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinli 3 ailenin evlerini boşaltmaları kararına yönelik itirazlarını reddetmişti.

Yüksek Mahkeme, 2 Mayıs’ta Şeyh Cerrah’taki 4 aileye Yahudi yerleşimcilerle “anlaşmaları için” yarına kadar süre tanımıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *