Filipinler’den Çin’e hakaret: Defol git

Filipinler’den Çin’e hakaret: Defol git

Filipinler Dışişleri Bakanını Teodoro Locsin Jr’ın sosyal medya paylaşım sitesi üzerinden yaptığı küfürlü paylaşımına Twitter tarafından ‘‘kullanım dışı’’ ibaresi koyuldu.

ÇİN-FİLİPİNLER ANLAŞMAZLIĞI

Filipinler ve Çin arasındaki anlaşmazlık 2016 yılında Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından sonuçlanan davaya dayanıyor. Karar kapsamında Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik talepleri yasal bir zemine dayanmıyor ancak Çin bu kararı tanımadığını bildirmişti.

Güney Çin Denizi’ndeki gerilimin Whitsun Resifi çevresindeki Çin gemilerinin varlığıyla ilişkili olduğu AB tarafından da pek çok kez dile getirildi. Tepkiler Çin’in bu bölgedeki faaliyetlerinin uluslararası deniz hukukuna aykırı olduğu üzerineydi.

Geçtiğimiz günlerdeyse Çin’in Vietnam, Malezya, Filipinler, Brunei ve Tayvan’ın çevresinde konuşlandırılan ABD’li gemilerine karşılık Güney Çin Denizi’nde tatbikat gerçekleştirmesi bölgedeki gerilimi iyice tırmandırdı.

Paracel ve Spratly olarak bilinen takım adalara ilişkin ihtilaflı konular ve hak iddiaları bir çok ülkeyi ilgilendiriyor. Çin ve Filipinler dışında bunlardan bazıları Malezya, Brunei, Filipinler, Vietnam, Tayvan.

(Haberturk.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *