Filistinli gencin naaşını 3 yıl sonra teslim etti

Filistinli gencin naaşını 3 yıl sonra teslim etti

Siyonist İsrail, Gazze’de şehit ettiği ve naaşını ancak üç yıl sonra teslim ettiği 16 yaşındaki Filistinli Yusuf Ebu Cezer bugün toprağa verildi.

Gazze sınırındaki barışçıl gösterilerde İsrail askerlerinin kurşunuyla şehit olan Yusuf Ebu Cezer’in cenaze namazı Refah kentindeki Bilal bin Rabah Camisi’nde kılındı.

Cenaze törenine katılanlar, Filistin bayrakları taşıyarak, İsrail’in yargılanması çağrısında bulundu. Filistinli genç şehidin cenazesi, törenin ardından kent mezarlığına defnedildi.

İsrail makamlarının 3 yıldır elinde tuttuğu Cezer’in naaşı, perşembe günü, Beyt Hanun’daki İsrail kontrol noktasında anne Ebu Cezer ve Mizan İnsan Hakları Merkezi avukatına teslim edilmişti.

Gazze’nin Refah kentinin doğu sınırında 29 Mayıs 2018’de barışçıl gösterilere katılan Filistinli Yusuf Ebu Cezer, İsrail askerlerini açtığı ateş sonucu şehit olmuştu.

Mizan İnsan Hakları Merkezi verilerine göre, Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinin başladığı 30 Mart 2018’den bu yana İsrail, aralarında 5 çocuğun da bulunduğu 22 Filistinlinin naaşını elinde tutuyor. Merkez, şu ana kadar bu Filistinlilerden 3’ünün naaşının ailelerine teslim edildiğini açıkladı.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Eylül 2019’da İsrail askeri komutanına Filistinli şehitlerin cesetlerini alıkoymak ve onları gelecekte “müzakere kartı” olarak kullanmak amacıyla geçici olarak defnetme yetkisi veren bir karar çıkarmıştı.

Gazzeli kadınlardan Doğu Kudüs’teki Filistinlilere destek gösterisi

Gazze Şeridi’ndeki kadınlar, İsrail askerlerinin Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik müdahalelerini protesto için gösteri düzenledi.

İslami Cihad Hareketinin kadın kolları tarafından düzenlenen gösteride, “Kudüs kıblemiz, devrimcilerin kıblesidir”, “Bu topraklarda hayatta kalmayı hak eden şeyler var” yazılı dövizler taşındı, Doğu Kudüs’teki Filistinlilere destek sloganları atıldı.

Gösteride kadın kolları adına konuşma yapan Amine Hamid, “Kudüs’te yaşananlar, boyun eğmek nedir bilmeyen hür bir insanın direnişidir. Kudüs sakinlerine buradan, ‘sizinleyiz’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in evlerini yıkmak, kent sakinlerinin şehirde dolaşmalarını engellemek gibi Kudüslülere yönelik ihlallerini sürdürdüğünü aktaran Hamid, uluslararası topluma Kudüslülere destek verme ve İsrail’in saldırılarına karşı yanlarında yer alma çağrısında bulundu.

İsrail polisi ramazan ayının başlamasıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’te Eski Şehir’in Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapatmıştı.

Teravih namazı sonrası söz konusu alanda oturmalarına izin verilmemesi nedeniyle Filistinliler, ramazanın ilk gününden itibaren teravih namazı sonrası Şam Kapısı’nda toplanıyor, İsrail polisi de onlara müdahale ediyor.

İsrail polisinin, Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Filistinlilere ses bombaları ve TOMA’larla müdahalesinde şu ana kadar en az 130 Filistinli yaralandı, 100’den fazla Filistinli de gözaltına alındı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *